26.06.2009. / 07:20

Autor: Hina

WHO: Virus H1N1 stabilan, nema naznaka mutacije

"No, svi znamo da je virus gripe izrazito nepredvidiv i može vrlo brzo i snažno mutirati", rekla je Chan

Virus H1N1 nije mutiraoVirus H1N1 nije mutiraoSvjetska zdravstvena organizacija (WHO) u četvrtak je izvijestila da je virus H1N1 stabilan te da još nema znakova da se pomiješao s drugim virusima gripe, stoji u priopćenju te organizacije.

Neki su zdravstveni radnici nedavno izrazili zabrinutost zbog potencijalnog miješanja virusa H1N1, poznatog kao virus svinjske gripe, sa smrtonosnijim virusom ptičje gripe H5N1. U tom bi slučaju, smatraju oni, pandemija odnijela još više ljudskih života.

"Za sada je virus vrlo stabilan", rekla je na brifingu održanom u Moskvi direktorica WHO-a dr. Margaret Chan na pitanje novinara ima li naznaka da se virus svinjske gripe pomiješao s drugim sojevima, poput primjerice virusa ptičje gripe. "No, svi znamo da je virus gripe izrazito nepredvidiv i može vrlo brzo i snažno mutirati", rekla je Chan nakon sastanka s ruskom ministricom zdravstva Tatjanom Golikovom.

"Također ćemo morati pratiti na koji se način virus ponaša u zemljama južne hemisfere da bismo utvrdili mogu li se H1N1 i virus uobičajene sezonske gripe 'udružiti'. Za sada nismo zamijetili naznaku takve mogućnosti", rekla je Chan.

Vezane vijesti

Broj dementnih će se do 2050. utrostručiti

Broj dementnih će se do 2050. utrostručiti

Demencija, najvećim dijelom uzrokovana Alzheimerovom bolešću, do 2030. godine će se udvostručiti, a do 2050. će se utrostučiti i pogoditi oko 115,4… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika