26.06.2009. / 14:37

Autor: Hina

Podignuta optužnica za ratni zločin protiv 'Gnjilanske skupine'

U optužnici se dodaje da je prebivalište optuženika, prije sukoba 1999. na Kosovu, bilo u Preševu, Bujanovcu i Makedoniji, odakle su, iskoristivši prekid ratnih djelovanja između snaga SR Jugoslavije i NATO-a te povlačenje jugoslavenskih snaga s Kosova

Odvjetništvo za ratne zločine podignulo je optužnicu protiv 17 pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova Odvjetništvo za ratne zločine podignulo je optužnicu protiv 17 pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova Srbijansko je odvjetništvo za ratne zločine podignulo optužnicu protiv 17 pripadnika tzv. gnjilanske skupine Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u gnjilanskoj općini 1999., izjavio je u petak za Hinu glasnogovornik tog odvjetništva Bruno Vekarić.

Optuženi su da su počinili ratni zločin u kojem su od lipnja do rujna 1999. surovo ubijena najmanje 52 Srba, Roma i Albanca te silovano više žena.

Državni odvjetnik za ratne zločine je, po Vekarićevim riječima, predložio da devetorici pripadnika OVK, koji se od uhićenja u Preševu 26. prosinca 2008. nalaze u pritvoru, sud produži pritvor te da se osmorici okrivljenika koji su u bijegu sudi u odsutnosti.

U optužnici se, uz ostalo, navodi da su prvooptuženi Fazli Hajdari, Rexhep Aliji i Shaqir Shaqiri, koji su u bijegu, kao časnici operativnog centra OVK za Gnjilane naredili protuzakonita zatvaranja, silovanja, nečovječno postupanje, mučenje, sakaćenje i ubojstva, s ciljem da preostalo srpsko stanovništvo napusti i tu općinu, i Kosovo.

U optužnici se dodaje da je prebivalište optuženika, prije sukoba 1999. na Kosovu, bilo u Preševu, Bujanovcu i Makedoniji, odakle su, iskoristivši prekid ratnih djelovanja između snaga SR Jugoslavije i NATO-a te povlačenje jugoslavenskih snaga s Kosova, kao pripadnici dijela naoružane postrojbe 138. brigade i drugih postrojba OVK sredinom srpnja 1999. prebačeni u Gnjilane.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika