29.06.2009. / 19:46

Autor: Ivica Medo

Copa Libertadores

Najava polufinala Copa Libertadoresa: Estudiantes u Montevideo bez Verona

U prvim utakmicama polufinala Copa Libertadoresa Estudiantes je pobijedio Nacional 1:0, a Cruzeiro Gremija 3:1, no u uzvratima se očekuje žestok odgovor poraženih momčadi pred svojom publikom

Veron i Galvan slave pogodak Estudiantesa u prvoj utakmiciVeron i Galvan slave pogodak Estudiantesa u prvoj utakmiciJubilarno pedeseto izdanje Copa Libertadores ušlo je u samu završnicu. Na redu su uzvrati polufinala. Nacional - Estudiantes i Gremio - Cruzeiro. Četiri momčadi sanjaju veliki finale koji je na rasporedu 8. i 15. srpnja. Sve četiri s velikim iskustvom igranja same završnice i osvojenim naslovima. Okršaj brazilskih klubova spada u skupinu ‘'superteške'' kategorije kontinentalnog klupskog nogometa, dok je argentinsko-urugvajski dvoboj pomalo i iznenađenje budući da ovi klubovi, istina, velike prošlosti, već dugi niz godina nisu u samom vrhu južnoameričkog nogometa. No nastupima po skupinama i kasnije u nokaut fazi opravdali su svoj dolazak među četiri najbolja kluba, a jedan od njih će i u sam finale.

NACIONAL - ESTUDIANTES (0:1) X

Sraz ovih dvaju klubova viđen je u finalima 1969. i 1971. godine. Svakome po jedan naslov, od ukupno tri, koliko imaju oba kluba u svojim riznicama. Povijest se tako ponavlja, a dosadašnji međusobni susreti uvijek su bili "gusti'', pa je sukladno tradiciji prošao i prvi polufinale. Estudiantes je u urugvajsku prijestolnicu donio minimalnu (1:0) prednost. Od ožujka, kad je došao na klupu Estudiantesa, Alejandro Sabella nema poraza u Copa Libertadoresu. Njegov koncept "ne primiti zgoditak'' pokazao se sjajnim riješenjem. Rani pogodak na prvoj utakmici nadahnuo je momčad Estudiantesa i postojanim pritiskom tražili su povećanje vodstva. Ozljedom starog dobrog Juana Sebastiana Veróna, u drugom poluvremenu je vezni red izgubio nit i Nacional je dominirao, ali bez izglednijih prilika za poravnanje.

Alexander Medito iz NacionalaAlexander Medito iz NacionalaNa kraju je doživio prvi poraz u ovogodišnjem izdanju Copa Libertadoresa i može biti zadovoljan minusom od samo jednog gola. U početku je iznad Veróna bio veliki upitnik za nastup u Montevideu, a kapetan "crveno-bijelih'' je očito još uvijek motor i glavni pokretač momčadi. Otprije nema iskusnih Alayeda i Angelerija i to je najveća briga trenera Alejandra Sabella: ‘'Nije riječ o težoj ozljedi i to nas donekle tiješi. Vidjeti ćemo u danima pred nama, može li Verón na travnjak. U svakom slučaju nećemo riskirati ako ne bude sto posto spreman'', izjavio je Sabella nakon prve utakmice, no u međuvremenu se saznalo da Veron neće biti spreman za uzvrat.

Nacional strategiju prolaska gradi na prepunim tribinama velikog Centenaria koji je teško osvojiva tvrđava. Međutim, morat će puno više riskirati, a i trener Gerardo Pelusso nije sklon ofenzivnom nogometu. Hoće li uspjeti pronaći dobitničku formulu? Tražiti će je, po svemu sudeći, kroz taktičko nadmudrivanje, gdje će se čekati greška protivnika. Urugvajcima bi to bio sedmi finale Copa Libertadoresa, a tamo nisu bili od 1988. kad su uspjeli nadoknaditi identičan minus od jednog gola u utakmici s Newell's Old Boysima. Estudiantes je ipak kvalitetnija i iskusnija momčad koja bi, usprkos izostancima važnih igrača mogla do svog petog finala Copa Libertadoresa. Kladioničarska preporuka za ovu utakmicu je "manje od 2,5 zgoditaka''.

GREMIO - CRUZEIRO (1:3) 1

Souza iz GremijaSouza iz GremijaBrazilski polufinale. I ovdje su oba kluba, po dva puta, okusila slast klupskog kontinentalnog prvaka i imaju ogromno iskustvo igranja Cope.
Cruzeiro je u Belo Horizonteu odigrao sjajnu partiju i pogocima Wellingtona Pauliste, Wagnera i Fabinha vodio 3:0, a tračak nade Gremiju za uzvrat u Porto Alegreu vratio je Souza briljantnim udarcem iz slobodnog udarca, 11 minuta prije kraja utakmice. Adilson Batista trener Cruzeira je zadovoljan prvom utakmicom, a posebno rezultatom:
"Morile su nas brige proteklih tjedana. Od ozljeda, igrača s povišenom temperaturom, pa smo bili prisiljeni na improvizacije, no svi su se žrtvovali za prvu utakmicu. Imamo dobar rezultat, ali ne mislimo da će biti lako. Postići zgoditak bit će najvažnije jer mislim da naša obrana u tom slučaju ne može tri puta kapitulirati.''
U redovima momčadi Paula Autuorija nije bilo previše oduševljenja jer su svjesni da su rezultatski podbacili, iako su imali razdoblja dobre igre i nekoliko izglednih prilika, prvenstveno preko Maxija Lópeza i Alexa Mineira. Kad se sve to ne iskoristi, logičan je i rezultat.
"Loša sreća, to je sve što mogu reći. Nismo smjeli zapucati prilike koje smo stvorili, a mala je utjeha to što nismo zaslužili takav poraz, po meni prevelik. Teško će biti, ali u nogometu ništa nije nemoguće. Nošeni navijačima, od prve minute moramo stvoriti pritisak. Ako rano povedemo, šanse su 50:50',' rekao je jedini strijelac Gremija, Souza.
Wellington Paulista iz CruzeiraWellington Paulista iz CruzeiraKompleks Olimpica prošli tjedan je s novom ozljedom napustio branič Fabio Ferreira i neće biti u momčadi. Gremiju prijeti opasno rasulo momčadi nakon Copa Libertadoresa. Mnogi igrači su na meti financijski puno izdašnijih europskih klubova. Od vratara Victora (Bari), preko braniča Lea (Palermo, Parma) i Ruyja (PSG), do Alexa Mineira (odlazak u Emirate), a ne zna što će biti sa Souzom koji je na posudbi iz PSG-a. U njihovu dvorištu je i novi "wunderkind'', 18-godišnji Douglas Costa. Za njega je Villarreal ponudio 8 milijuna eura, a budući da je u igri i Manchester United, klub je spreman čekati još bolju ponudu. Ovaj polufinale je posljednja prilika treneru Autuoriju za uspjeh s momčadi na okupu jer u prvenstvu ne stoje najbolje, a prilike mu ne idu u prilog. Dva zgoditka prednosti nije nemoguće nadoknaditi jer Cruzeiro u brazilskoj ligi nije efikasan na gostovanjima. Iz kladioničarskog kuta pobjeda Gremija izgleda najprimamljivija opcija.

Lopez pred suspenzijom

Maxi Lopez, napadač GremijaMaxi Lopez, napadač Gremija"Treće poluvrijeme'' odigrano je na Mineirau u tunelu stadiona. Razlog velike gužve i naguravanja su uvrede Argentinca Maxija Lópeza tijekom utakmice, upućene crnom igraču Cruzeira Elicarlosu koga je nazivao ‘'majmunom''. Videosnimke potvrđuju Lopezove uvrede, a sudačka komisija razmatra veličinu kazne. Prema nekim informacijama, Gremijevi navijači spremaju nerede i sigurnost uzvrata je postala upitna, što je oštro opovrgnuo predsjednik Gremija Kroeff Duda: ‘'Svima jamčimo sigurnost i nema govora o bilo kakvom fizičkom nasilju prema igračima Cruzeira ili njihovim navijačima.''

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika