29.06.2009. / 20:08

Autor: Ivica Medo

Draft 2009.

Tema: NBA Draft 2009: Griffin očekivano u Clipperse

Blake Griffin, krilni centar, prvi je ‘pick’ ovogodišnjeg drafta. Tog 20-godišnjaka iz srednje škole Oklahoma Christian izabrali su LA Clippersi

NBA Draft 2009.NBA Draft 2009.S noći s četvrtka na petak održan je još jedan NBA draft. Stručnjaci su bili složni da je ovaj draft po kvaliteti igrača u najmanju ruku tek osrednji i da je jedina sigurna zvijezda krilni centar Blake Griffin za kojeg se već mjesecima znalo da će biti prvi pick. Tako su se najzanimljivije stvari odvijale nekoliko dana prije drafta. Napravljeno je nekoliko zanimljivih zamjena. U većini njih slabije momčadi su boljima "poklanjale" vrlo dobre igrače za mogućnost da nešto uštede, tj. za igrače koji su u zadnjoj godini ugovora i koje mogu otpustiti. Tako su prvo Spursi bitno popravili svoje šanse za naslov poslavši tri igrača s klupe, Brucea Bowena, Kurta Thomasa i Fabricia Oberta u Milwaukee za odlično krilo Richarda Jeffersona. Golden State je poslao odličnog strijelca Jamaala Crawforda u Atlantu za dva prosječna playmakera, Acieja Lawa i Speedyja Claxtona. Nakon što ih je u finalu Istoka uništio Dwight Howard, Cleveland je doveo velikog Shaquillea O'Neala a u Phoenix su otišli Ben Wallace i Saša Pavlović. Ni Orlando nije mirovao. Iz Netsa su doveli Vincea Cartera i Ryana Andersona za Rafera Alstona, Courtneyja Leeja i Tonyja Battieja. Washington je doveo odlični dvojac Mike Miller - Randy Foye iz Minnesote za 5. pick drafta (Rubio), Etana Thomasa, Dariusa Songailu i Alekseja Pečerova. Posljednju veliku zamjenu napravili su Memphis i New York. U Grizzlie je stigao Quentin Richardson, dok je novi Knick nekadašnji 2. izbor drafta Darko Miličić. Premda su to bile glavne priče proteklog tjedna, ni na samom izboru nije nedostajalo zanimljivosti.

Rubio peti odabir

Nakon što su Clippersi očekivano uzeli Griffina, sa zanimanjem se čekalo hoće li Grizzliesi uzeti 221 cm visokog Hasheema Thabeeta ili španjolskoga genijalca Rickyja Rubija. Nakon što su se odlučili za centra, krenula su iznenađenja. Oklahoma City je izabrao beka-šutera Jamesa Hardena i pridodao ga svojoj sjajnoj mladoj jezgri Durant, Westbrook i Green. Kad su svi očekivali da će Kingsi 4. pickom izabrati Rubija, na sveopće iznenađenje uzeli su Tyrekea Evansa, igrača koji može podjednako dobro igrati obje bekovske pozicije. Timberwolvesi su imali dva sljedeća picka i iznenađujuće su izabrali dvojicu playmakera, Rickyja Rubija i Johnnyja Flynna. Rickyjev otac je nakon drafta izjavio da bi on mogao još godinu-dvije provesti u Europi prije negoli se odluči za NBA. Očito vrućim Španjolcima ne leži hladna Minnesota. Nakon njih Warriorsi su uzeli najboljeg šutera na draftu Stephena Curryja.

Blake GriffinBlake GriffinBilo je to malo iznenađenje jer u Monte Ellisu imaju sličnog igrača, no navodno će Curry zajedno s latvijskim centrom Andrisom Biendrisom i Brendanom Wrightom biti mijenjan u Phoenix za Amarea Stoudemirea (zamjena može biti službena tek 1. srpnja). Navijači Knicksa su silno željeli Curryja. Kad su se morali zadovoljiti krilnim centrom Jordanom Hillom, dvoranom se prolomio zvižduk negodovanja. No riječ je o vrlo pokretnom igraču koji bi se trebao odlično uklopiti u stil igra Mikea D'Antonija. Toronto je 9. pickom izabrao beka-šutera s velikim potencijalom DeMara DeRozana, dok je prvih 10 izbora zatvorio Milwaukee izabravši playmakera Brandona Jenningsa koji je prošle godine podigao mnogo prašine kad je nakon srednje škole umjesto sveučilišta izabrao Italiju, gdje je nastupao za Lottomaticu iz Rima. Od zanimljivijih izbora moramo svakako spomenuti da je Larry Bird za Indianu izabrao Tylera Hansbrougha, dečka koji je nedavno zaokružio briljantnu NCAA karijeru dovevši North Carolinu do naslova.

Spursi ukrali Blaira

Neki igrači su pali iznenađujuće nisko, tako da su u drugoj rundi izabrani neki odlični igrači koje su mnogi stručnjaci vidjeli visoko. Riječ je o DaJuanu Summersu (35.pick Detroita), Samu Youngu (36.pick Memphisa), predviđenom lottery izboru DaJuanu Blairu (37. pick San Antonija) i Chaseu Budingeru (44. pick Houstona). Ostvarila su se predviđanja da je ovo draft playmakera. Među prvih 25 izbora izabrano je čak 11 organizatora igre. Draft je imao i međunarodni "štih". Osim Tanzanijca Thabeeta i Španjolca Rubija u prvoj rundi je još izabrano četvero stranaca.

Portland je 22. pickom izabrao novu španjolsku nadu Victora Clavera. Sacramento je idućim pickom izabrao Izraelca Omrija Casspija. Kao 25. pick u Dallas je otišao francuski playmaker Rodrigue Beaubois, dok je Cleveland sve iznenadio izabravši 30. pickom Christiana Eyenga iz Konga. U drugoj rundi izabrani su još Španjolac Sergio Llull (Houston), Šveđanin Jonas Jerebko (Detroit), Nizozemac Henk Noel (Minnesota), Ukrajinac Sergej Gladir (Atlanta), Francuz Nando De Colo (San Antonio), Australac Patrick Mills (Portland) i Slovenac Emir Preldžić (Cleveland). Nakon što je Utah Jazz na prošlom draftu uzeo Antu Tomića, i ove godine su Jazzeri u drugoj rundi izabrali potencijalnog hrvatskog reprezentativca. Riječ je o čvrstom centru Goranu Sutonu koji je sjajno igrao za Michigan State odvevši ih do NCAA Final Foura. Najzastupljenija momčad na draftu bili su NCAA prvaci North Carolina Tar Heelsi. Izabrana su četvorica njihovih najboljih igrača. U prvom krugu izabrani su Tyler Hansbrough (Indiana), Ty Lawson (Denver) i Wayne Ellington (Minnesota), dok je u drugoj Cleveland ugrabio najmlađeg i najtalentiranijeg Dannyja Greena.

Repeša zove Sutona

Goran SutonGoran SutonIzbornik Hrvatske Jasmin Repeša nakon sjajnih igara Gorana Sutona u NCAA doigravanju, kad je Suton doveo momčad Michigan State Spartansa do velikog finala, ponudio je 210 cm visokom snažnom centru mekane ruke da zaigra za hrvatsku reprezentaciju. Da misli ozbiljno pokazao je i prije desetak dana kad je Sutona uvrstio na širi popis igrača za Europsko prvenstvo u Poljskoj. Budući da su Vujčić i Prkačin prešli 30-u, da Kasun i Barać imaju problema s ozljedama a Tomić još nije dokraja sazreo, igrač Sutonovih kvaliteta bi nam više nego dobro došao. Riječ je o igraču koji je u ovogodišnjoj NCAA sezoni imao prosjek od 10,4 koša i 8,4 skokova. Vrlo je čvrst u obrani i odličan šuter. Otac mu je hercegovački Hrvat, majka Srpkinja. Rođen je u Sarajevu gdje je proživio pakao rata. Kao 14-godišnjak preselio se k bratu u SAD gdje se i razvio kao igrač. Na draftu su ga izabrali Jazzeri, no realnost je igranje u Europi. Bilo bi ga lijepo vidjeti u dresu Cibone, Zadra ili Splita.

Genijalni Auerbach

Bill Fitch, Red Auerbach i Larry BirdBill Fitch, Red Auerbach i Larry BirdKad je riječ o draft izborima, nitko u tome nije bio tako dobar kao pokojna legenda Celticsa Red Auerbach. Bilo da je riječ o zamjenama na dan drafta kojima je u Boston doveo Billa Russella, Roberta Parisha ili Kevina McHalea ili o samim izborima poput Johna Havliceka, Sama i K. C. Jonesa ili Dawea Cowensa. Izabrao je Larryja Birda 6. pickom 1978. iako je znao da će Bird ostati još godinu dana na sveučilištu. No njegov najbolji potez ispao je ujedno i najlošiji. Godine 1984. je mijenjao startnog beka Geralda Hendersona (njegov sin je bio 12. pick ovogodišnjeg drafta) u Seattle za draft izbor kojim je 1986. uzeo Lena Biasa. Fenomenalni Bias je trebao biti najveći Jordanov konkurent, no umjesto toga umro je od predoziranja samo dva dana nakon drafta.

Ponovno sjajni Spursi

San Antonio Spursi iz godine u godinu uspijevaju loše pozicije pokrpati dobrim igračima. DeJuan Blair (37. pick) bit će sjajan u paru s Duncanom. Jack McClinton (51. pick) možda je poslije Curryja najbolji šuter na draftu a mladi Francuz Nando De Colo (53. pick) mogao bi se razviti u solidnog playmakera.

Nakon što su prošli tjedan momčadi promijenili Amare Stoudamire, Shaquille O'Neal, Vince Carter, Richard Jefferson i ostali očekujte nastavak tog trenda. Navodno su na transfer listi Ray Allen, Elton Brand i Tracy McGrady a idući će tjedan početi borba za slobodne igrače poput Rona Artesta, Bena Gordona, Jasona Kidda, Rasheeda Wallacea, Lamara Odoma, Mikea Bibbyja...

Drugi izbor, Hasheem Thabeet iz Tanzanije, košarkom se počeo baviti tek s 15 godina. Bio je daleko od očiju javnosti i danas ne bi bio tu da nije uzeo stvari u svoje ruke. Preko interneta je tražio trenere po Americi koji bi bili voljni uzeti ga pod svoje okrilje i napraviti od njega pravog igrača. Tako je stupio u kontakt s Markom McClanahanom.

Među prvih 15 igrača izabranih na draftu, čak trojica imaju oca koji je igrao u NBA-u. Stephenov otac Dell Curry je bio jedan od najboljih NBA šutera 90-ih. Otac Geralda Jr.-a Gerald Henderson bio je startni bek šampionskih Celticsa iz 1984. Otac Austina Dayea je igrao nekoliko sezona u Celticsima prije nego je otišao u Europu gdje je briljirao u dresu Scavolinija iz Pesara.

Aktualni NBA prvaci LA Lakersi uvijek su odlično birali na draftu. Magic Johnson i danas vrijedi za ponajboljeg 1. picka u povijesti. Kobe je bio 13. pick. Ove godine prodali su oba svoja picka na draftu kako bi uštedjeli nešto novca da potpišu svoje slobodne igrače Lamara Odoma i Trevora Arizu. Tako je 29. pick drafta Toney Douglas završio u New Yorku, a 42. izbor Patrick Beverley u Miamiju.

Draft 2009.

Prva runda

Br. Klub Igrač
1. LA Clippers Blake Griffin
2. Grizzlies Hasheem Thabeet
3. Thunder James Harden
4. Kings Tyreke Evans
5. Timberwolves Ricky Rubio
6. Timberwolves Jonny Flynn
7. Warriors Stephen Curry
8. Knicks Jordan Hill
9. Raptors DeMar DeRozan
10. Bucks Brandon Jennings
11. Nets Terrence Williams
12. Bobcats Gerald Henderson
13. Pacers Tyler Hansbrough
14. Suns Earl Clark
15. Pistons Austin Daye
16. Bulls James Johnson
17. 76ers Jrue Holiday
18. Timberwolves Ty Lawson
19. Hawks Jeff Teague
20. Jazz Eric Maynor
21. Hornets Darren Collison
22. Trail Blazers Victor Claver
23. Kings Omri Casspi
24. Mavericks B. J. Mullens
25. Thunder Rodrigue Beaubois
26. Bulls Taj Gibson
27. Grizzlies DeMarre Carroll
28. Timberwolves Wayne Ellington
29. LA Lakers Toney Douglas
30. Cavaliers Christian Eyenga

2. runda

31. Kings Jeff Pendergraph
32. Wizards Jermaine Taylor
33. Trail Blazers Dante Cunningham
34. Nuggets Sergio Llull
35. Pistons DaJuan Summers
36. Grizzlies Sam Young
37. Spurs DeJuan Blair
38. Trail Blazers Jon Brockman
39. Pistons Jonas Jerebko
40. Bobcats Derrick Brown
41. Bucks Jodie Meeks
42. LA Lakers Patrick Beverley
43. Heat Marcus Thornton
44. Pistons Chase Budinger
55. Timberwolves Nick Calathes
46. Cavaliers Danny Green
47. Timberwolves Henk Norel
48. Suns Taylor Griffin
49. Hawks Sergiy Gladyr
50. Jazz Goran Suton
51. Spurs Jack McClinton
52. Pacers A. J. Price
53. Spurs Nando De Colo
54. Bobcats Robert Vaden
55. Trail Blazers Patrick Mills
56. Mavericks Ahmad Nivins
57. Suns Emir Preldžić
58. Celtics Lester Hudson
59. LA Lakers Chinemelu Elonu
60. Heat Robert Dozier

Vezane vijesti

Milano posuđuje Radoševića, zainteresirana i Cedevita

Milano posuđuje Radoševića, zainteresirana i Cedevita

Milanska Olimpia nakon angažmana Richarda Hendrixa odlučila je hrvatskog košarkaškog reprezentativca Leona Radoševića uputiti na posudbu, a najbliže… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika