30.06.2009. / 11:45

Autor: Boris Bilas

Na bugarskim izborima 142 komunistička špijuna

Bugarska je 2006. usvojila zakon po kome je obavezna objava lista bivših agenata koji se kandidiraju na javne funkcije. Među stotinama imena koja su objavljena nalazi se i ono predsjednika Georgija Parvanova, koji je ove optužbe demantirao

Vođa turske manjine u Bugarskoj i bivši špijun Ahmed DoganVođa turske manjine u Bugarskoj i bivši špijun Ahmed DoganNa parlamentarnim izborima u Bugarskoj koji će se održati u nedjelju kandidiralo se i 142 špijuna iz komunističkih vremena. Specijalna komisija zadužena za otvaranje dosjea tajnih službi na svojim je internet stranicama objavila imena kandidata koji su bili suradnici obavještajnih ili kontraobavještajnih agencija ili vojni agenti bivše Državne sigurnosti. Javno prokazivanje ovih kandidata za njih ne može imati nikakvih pravnih posljedica, ali biti će zanimljivo vidjeti da li će imati utjecaje na njihove izborne rezultate.

Najpoznatiji bivši agent je vođa turske manjinske stranke MDL Ahmed Dogan. Njegova prošlost kao vojnog kontraobavještajca već je od ranije poznata bugarskoj javnosti. Komisija je pregledala ukupno 3234 dosjea kandidata, od kojih je 1163 odmah eliminirano jer su premladi i nisu mogli biti djelatnici obavještajnih službi.

Bugarska je 2006. usvojila zakon po kome je obavezna objava lista bivših agenata koji se kandidiraju na javne funkcije. Među stotinama imena koja su objavljena nalazi se i ono predsjednika Georgija Parvanova, koji je ove optužbe demantirao.

Vezane vijesti

Dva kostura potencijalnih vampira pronađena u Bugarskoj

Dva kostura potencijalnih vampira pronađena u Bugarskoj

Dva kostura probodena željeznim kolcem čime se, prema drevnom vjerovanju, sprječavalo mrtve da se preobraze u vampire, pronađena su u bugarskome… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika