01.07.2009. / 16:35

Autor: Marko Biočina

Kukavički čin voljenog vođe ili običan spin budućeg predsjednika

Jesen će gotovo sigurno biti vruća, Vlada će biti suočena s velikim protestima, a premijer s padom popularnosti. U toj situaciji nije teško zaključiti zašto Sanaderu ta pozicija više nije privlačna. Puno je privlačnija predsjednička sinekura, koja nudi ugodan život na šumovitim brežuljcima Pantovčaka, daleko od turobne hrvatske svakodnevnice

"Kapetan duge plovidbe nepotopivog HDZ-ovog broda", taj su naziv Ivi Sanaderu nadjenuli vješti HDZ-ovi spin doctori tijekom predizborne kampanje 2007. godine. Tek dvije godine kasnije plovidba je naprasno prekinuta, a kapetan je, poput najobičnijeg miša, napustio brod koji nepovratno tone. Činjenica da su se sve tri tvrdnje iz rečenice kojom su opisivali Sanadera u vrlo kratkom roku izjalovile i nisu ništa čudno, s obzirom na to da je cijelu svoju političku karijeru izgradio na obećanjima koja nije ispunio. Ipak, sama spoznaja da tonući brod koji je ostavio iza sebe pun putnika, građana Hrvatske, dovoljna je da se Sanaderov čin okarakterizira kao ultimativni čin političkog kukavičluka.

Jer kako drukčije opisati odluku premijera jedne države da napusti svoju poziciju u trenutku kad njegovu državu potresa najteže ekonomska kriza u posljednjih petnaestak godina, cvjetaju korupcija i organizirani kriminal, a pristupni proces Europskoj uniji dugoročno je zaustavljen. U tom kontekstu premijerov odlazak možda se čini nerazuman, ali je zato savršeno razumljiv. Naime, u državnoj blagajni sve je manje novca, a upravo je on svih ovih godina bio pogonsko gorivo njegove vladavine. Dijelio je Sanader šakom i kapom svima, državnim novcem kupovao naklonost birača, socijalni mir, međunarodnu popularnost i stranačku stegu. Hrvatsku je pretvorio u konglomerat društvenih parazita, od branitelja, preko poljoprivrednika do poduzetnika. Puno usta potrebno je nahraniti, a novca gotovo da više i nema. Jesen će gotovo sigurno biti vruća, Vlada će biti suočena s velikim protestima, a premijer s padom popularnosti. U toj situaciji nije teško zaključiti zašto Sanaderu ta pozicija više nije privlačna.

Puno je privlačnija predsjednička sinekura, koja nudi ugodan život na šumovitim brežuljcima Pantovčaka, daleko od turobne hrvatske svakodnevnice. Na predsjedničkim izborima Sanader bi, usprkos krizi, figurirao kao favorit, pa je stoga vrlo teško za povjerovati da je samoinicijativno odustao takvih ambicija. Štoviše, na konferenciji za novinare povodom svoje ostavke odbio je definitivno potvrditi kako se u budućnosti više neće angažirati u politici, pa je sve izglednije kako Sanaderova ostavka nije ništa više do privremeni odmor od politike. Na rasporedu su ljetni praznici, a već početkom rujna bivši premijer mogao bi se ponovno ukazati, ovaj put u formi budućeg predsjednika. Naravno, uz aklamaciju HDZ-ovih članova koji će imati dva mjeseca da spoznaju koliko je grozan život bez voljenog vođe.

O tome da Sanader HDZ napušta samo fiktivno govori i još nekoliko činjenica. Naime, prije nego što ode svojim stranačkim podanicima vrlo je precizno odredio tko će ga naslijediti, tko će napredovati, a tko nazadovati i kako će stranka u budućnosti izgledati. Usto, on je odradio pregovore s koalicijskim partnerima. Takvu situaciju prepustit će Jadranki Kosor, političarki bez ikakvog sadržaja, rejtinga i šarma, ali s jasno izraženim apologetskim odnosom prema Sanaderu i njegovom radu. Takva osoba teško da može Hrvatsku izvući iz krize, ali vrlo vjerojatno može državnu politiku oblikovati prema željama vođe iz sjene.

Zbog toga je danas teško ocijeniti autentičnost Sanaderove abdikacije, kao i što je prerano za ocjenu njegove političke karijere. No ovakav odlazak, bez obzira radi li se o namjerno smišljenoj političkoj manipulaciji ili istinskoj odluci o povlačenju, dovoljan je da bi se ocijenio premijerski mandat Ive Sanadera. Kormilo napušta nakon šest godina, a ne postoji mnogo stvari zbog kojih bi se građani Hrvatske tog perioda sjećali po dobrom. U najopćenitijem društvenom smislu Hrvatska je danas vjerojatno naprednija država nego što je bila 2003. kad je Sanader preuzeo vlast, no ona je u teškoj ekonomskoj i moralnoj krizi, a najvažniji cilj državne politike, ulazak u Europsku uniju otprilike jednako udaljen kao i prije šest godina.

Već iz te površne analize jasno je kako Ivo Sanader kao premijer ni približno nije učinio ono što je mogao i trebao. Birači to nikad nisu kaznili, no na kraju bi se moglo dogoditi da to učini sam sebi. Posljedica ovakve ostavke mogla bi biti to da se građani na kraju više sjećaju njegova odlaska, nego njegove vladavine, a za čovjeka koji je sve podredio imidžu velikog državnika to bi mogla biti i najveća kazna.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

registracija
30/6/09

Marceza, 01.07.09. 18:43

Šta ima loše u ostavci premijera Sanadera. Otišao se čovjek odmorit od , gladnog naroda, vuku ga za rukav ovdje i ondje...guta smeće od plitkih novinara poput vas. Odradio je svoje ...meni je osobno sad draži.
Da je izjavio da ga je dužnost premijera iscrpila...opet biste jahali po njemu i kritizirali. Tako se hranite vi novinari. Nisam hdz-ovac , ali pozdravljam ovu odluku. Pa čak i ako se malo odmori i ohladi i ponovno vrati u poltiku, opet dobro. Čovjeku treba malo prostora.


registracija
16/5/09

rummenige, 01.07.09. 19:27

Vidi što su aktivni ovi iz središnjice...inače, i meni je Sanader draži čim nije na vlasti i pozdravljam njegovu odluku...


registracija
10/4/08

Grga48, 02.07.09. 11:18

Cilj mu je vratiti se, ali s bitno popravljenim imageom na čemu će (naravno s našim novcem) raditi najbolji svjetski PR stručnjaci, spin doktori, marketinški gurui i njima slični. Banda koju je ostavio iza sebe ima samo jedan cilj. Donekle održati stranku, budući da nam je opozicija toliko jalova da graniči s naučnom fantastikom da bi ugrozila i ovako jadan, truli i nikakav HDZ. U Kini smo nekad imali peteročlanu bandu. Ovdje ona ima puno više članova jer država ima mafiju, a mafija ima državu.


registracija
10/1/07

satruncica, 03.07.09. 10:33

Javljam se iz bastiona HDZ-a. Sramotno, HDZ je izgubio sve gradove u Dalmaciji, da ne govorim u unutrašnjosti. Dubrovnik, Split, Trogir čak i Šibenik. ostao mu je jedino ZADAR zbog sveprisutnog nam oca Kalmete.
Za sada se u Zadru još nisu osvijestili. Čude se, ali ipak se nadaju Kalmetinim šoldima za vodoskoke (koji ne rade), orgulje (začepljene od dagnji pa je zvuk kao da krave muču - pravi užitak za okolne stanovnike), spomenike suncu i mjesecu (razbijaju ih kamenom) ... nema veze... koliko se novca potrošilo? Pardon, koliko je provizija došlo u džepove građevinske mafije (Jadran ivest, Duca...) Ma jesmo li nešto naučili?


registracija
5/7/09

bosanka, 08.07.09. 08:06

SATRUNCICA HAHAH KAKO SI JADNA ILI JADAN STO TO ZNACI IZGUBILI KOGA PA STVARNO SI BUDALA DALI SI GLEDAO SABOR DALI SI GLEDAO ONE SDP-OVCE MA NIKAKVE RAZLIKE STO SE TICE KULTURE U OPHODJENJU I OMALOVAZAVANJU I PLJUVANJU PO SVEMU STO NIJE SDP E TAKVI SU I RADIKALI SAMO STO ONI IMAJU JASNO I GLASNO OBILJEZJE SA LIKOM SESELJA NA GRUDIMA A OVI IZGLEDA IMAJU U SRCIMA SAMO NEMAJU MUDA DA IH JAVNO STAVE NA GRUDI PA SAMO SU PJEVALI OD DJERDAPA PA DO TRIGLAVA HAHAH SVE SU REKLI ALI NAZALOST ONI SU SAMO KARIKATURA I SABORU OSAMDESETRI GLASA NASPRAM CETRDESET PET TI JE SVE REKLO STO SU I GDJE IZGUBILI A OVAJ NOVINAR SMECE JEDNO ZNAS BAVIM SE MISLJU DA ODVOJIM MALO VREMENA PA DA PROCACKAM PO NJIHOVOM ZIVOTU I NJIHOVOJ OBITELJI DA POMETEM MALO ISPRED NJIHOVE KUCE NEDAJ BOZE STO BI IMALI DA NAMETEMO ALI JEDINO JE ISPRAVNO I PAMETNO REKAO DA TO NIJE MOZDA SAMO FARSA I PRIPREMA DA SE DR IVO SANADER KANDIDUJE ZA PREDSJEDNIKA I TU JE U PRAVU TO JE JEDINA ISTINA ISTINA U OVOM TEKSU STO JE NAPISA PA NARAVNO DA CE DA SE KANDIDUJE I TO MU JE NAREDBA OD EVROPSKE ZAJEDNICE SAMO STEV VI STOKA KOJA TO NECE DA RAZUMIJE I PRIHVATI ALI TO SE VAS I NE PITA BUM VIDJELI TKO CE BITI PREDSJEDNIK CRKNITE LESINARI


registracija
5/7/09

bosanka, 08.07.09. 08:23

E MARKO B MENI JE TEBE ZAO KAO NOVINARA I COVJEKA JER KADA SE POKUSAM STAVITI U TVOJU KOZU VJERUJ DA JE TO TEZAK I NEPODNOSLJIV OSJECAJ JER NIJE LAKO ZIVJETI SA TOLIKOM MRZNJOM I ZLOBOM KAO STO TI ZIVIS NEGO JEDAN SAVJET TREBAO BIH DA ODES NA JEDNU DUHOVNO OBNOVU I DA OCISTIS SVOJU DUSU I VIDJET CES KAKO MOZES POSTATI SLAVAN I DOBAR NOVINAR KADA SHVATIS DA SE SIRENJEM LAZI I NEISTINA MOZE BOLJE I LAKSE USPJETI U ZIVOTU JER ONDA JE TAJ USPJEH DOZIVOTAN NE KRATKOG VIJEKA KAO OVAJ STO TRENUTNO UZIVAS: I NIKAD NE ZABORAVI ONO VIDIS TRN U OKU BRATA SVOG A NE VIDIS BALVAN U OKU SVOM E SVAKI PUT KADA PISES I ISTRAZUJE SJETI SE OVOG BALVANA I VIDJET CES PROMJENE U SVOM ZIVOTU ZNAM DA TE OVA MRZNJA I IZMISLJANJA IZJEDAJU IZNUTRA KAO RAK I NIKADA NE RECI STO MISLI I HOCE HRVATSKI NAROD TO PRICAJ SAMO U SVOJE IME I JA SAM JEDNA OD HRVATSKOG NARODA I NE DIJELIM S TOBOM NITI JEDNO MISLJENJE O DR SANADERU I HDZ I ZAR TE NE ZNACI KAKO SU SADA POKAZALI DA SU JEDINSTVENI SA SVOJIM KOALICIJAMA I NE MOZE IH NITKO I NISTA DA RAZDVOJI A TO TI JE OSAMDESETRI GLASA NASPRAM CETRDESETPET NEGO AKO IMAS HRABROSTI AJDE CACNI PO ZIVOTU PUPOVCA VIDIO SI KAKO SE COVJEK BORI KADA SUSKER KAZE LINICU DA LAZE A OVAJ STVARNO LAZE I KADA NEMA ARGUMENATA ONDA SE DERE KAKO BI GA CULI ALI MOZE ON DA GALAMI KOLIKO GA VOLJA NJEGA NITKO OSIM PUPOVCA NE SLUSA HAHAHAHA AJDE DA TE VIDIM HRABRI NOVINARU CACKAJ MALO NA NJIMA NA MILANOVICU NA OPACAK NA ANTUNOVICKI PA I ONA JE BILA PRAVILA FRKU TE JE NAVODNO DAVALA OSTAVKU PA SE PONOVO VRACALA PA ZAR NEMAS DOVOLJNOG ALI ISTINITOG MATERIJALA U REDOVIMA SDP TU NETREBAS IZMISLJATI TOPLU VODU PA ZAR NE VIDIS DA SE KOLJU KAO ROGOVRI U VRECI E TU NAM MALO POKAZI STO SU NAPRAVILI KAO OPOZICIJA OSIM STO PLJUJU LAZU I IZMISLJAJU SAMO DA BI NEKOG OMALOVAZILI I TAKO POKAZALI DA NECEMU VRIJEDE
TOLIKO POSTOVANI NOVINARU I OVO PRIMI KAO JEDAN DOBRONAMJERNI SAVJET I PRVO OTIDJI NA JEDNU DUHOVNU OBNOVU JER I JA SAM IZGUBILA PUNO U RATU OD STRANE SRBA POBILI SU MI ONE NAJDRAZE ALI VJERUJ JOS JE TEZE BILO ZIVJETI SA MRZNJOM PA SAM PRORADILA NA SEBI I NARAVNO SAD SAM DRUGI COVJEK ALI ZABORAVILA NISAM


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika