03.07.2009. / 19:57

Autor: Ivica Medo

Owen u Manchester Unitedu: Najbolje i najlošije kupovine Alexa Fergusona

Michael Owen u poslijepodnevnim satima stigao je u Manchester Unitedov trening centar Carrington kako bi pristupio liječničkom pregledu.

Alex FergusonAlex FergusonAko Owen prođe liječnički pregled, bit će jedna u nizu zvijezda koja je aterirala na Old Trafford za vrijeme 23-godišnje vladavine Unitedom Alexa Fergusona.
Engleski mediji tretiraju Owenov transfer iz Newcastlea u Manhcester United popriličnom iznenađenjem budući da je poznato kako je bivši engleski reprezentativac opterećen ozljedama u posljednje dvije godine i daleko je od svoje stare forme kada je zabijao golove kao na tekućoj vrpci u dresu Liverpoola, najljućeg suparnika "crvenih vragova".
Owen nije imao ozbiljnih ponuda poznatijih klubova, čak se spekulirao kako će završiti u Hullu, što bi za nekoć najboljeg engleskog igrača bila teško podnošljiva degradacija, pa je jasno zbog čega je Fergusonov potez izazvao čuđenje na Otoku.
Škotski menadžer ponudio je Owenu 50.000 funti tjedne plaće i bonus na svaki zabijeni pogodak. Ferguson se upustio u rizik, pitanje je hoće li mu se isplatiti.
U povijesti svojega stolovanja na Old Traffordu Ferguson je povukao mnoge dobre poteze, ali imao je i očiglednih pogrešaka u izboru igrača. Times je napravio listu Fergusonovih pet najboljih procjena i pet najvećih pogrešaka.

U sridu

Denis Irwin - 1990.
Irac je stigao na Old Trafford s 24 godine iz niželigaškog Oldham Atheltica, a Ferguson je za njega izbrojio 625,000 funti. No ipak, skupio je više od 500 nastupa za United, osvojio je sedam naslova prvaka Engleske, a bio je podjednako iskoristiv na mjestu lijevog i desnog beka.

Eric Cantona - 1992.
Francuz je najzaslužniji što je United prekinuo 26-godišnji post i konačno osvojio naslov prvaka 1993. Cantona je sezonu prije bio prvak s Leedsom, a Fergusonu nije propustio priliku i doveo ga je pod svoje skute. U pet sezona u Unitedu, Cantona je osvojio četiri naslova prvaka, te je ostavio neizbrisiv trag na Old Traffordu. Bio je neprikosnoveni idol i primjer generacijama koje su došle iza njega.

Roy Keane - 1993.
"Ludi Irac" igrao je za Nottingham Forest kad je rekao Kennyju Dalglishu da prelazi u Blackburn. No, u priču se umiješao Ferguson i Keane je završio na Old Traffordu. Dalje je povijest.

Teddy Sheringham - 1997.
Bila mu je 31 godina kad ga je Ferguson povukao u United. Pokazao se kao sjajna zamjena za Cantonu. Nije bio osobito brz, no njegov pregled igre i pas lopta učinili su ga stožernim igračem tadašnje momčadi Uniteda.

Cristiano Ronaldo - 2003.
Fergusonov nos za mlade igrače potvrdio se kad je iz Sportinga doveo tada 18-godišnjeg Cristiana Ronalda. Portugalac je postao najbolji igrač na svijetu pod trenerskom palicom Škota, a donio je klubu i "pun kamion" Realova novca.

U ništa

Ralph Milne - 1998.
Ferguson ne može sakriti kakvu je pogrešku napravio: "Ne tvrdim da je to bio baš najbolji izbor. Old Trafford je bio malo previše za njega i nije bio ni sjena igrača kakvim sam mislio da bi mogao biti", rekao je za svog sunarodnjaka koji je obećavao u Dundee Unitedu.

Massimo Taibi - 1999.
United je platio Venziji 4,5 milijuna funti vjerujući da će Talijan biti dostojna zamjena za Petera Schmeichela. Kap koja je prelila čašu bio je sramotan pogodak koji je primio od Matt Le Tissiera (Southampton).

Juan Sebastian Veron - 2001.
Argentinac je važio za genija dok je igrao za Lazio, ali kad je stigao na Otok pokazao se kao razočarenje. Stajao je United 28,1 milijuna funti.

Eric Djemba-Djemba - 2003.
Ovaj agresivni veznjak s čudnim duplirajućim prezimenom trebao je biti zamjena za Keanea. Najviše je igrao u vremenu nakon 2003., a United tada nije mogao do trofeja.

Kleberson - 2003.
"Nije imao nimalo povjerenja u mene", žalio se Brazilac na Fergusona prilikom odlaska s Old Trafforda 2005. Obojica nisu bili u formi, Ferguson najviše kad ga je kupio.

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika