05.07.2009. / 13:12

Autor: Hina

Glasovanje o novom mandatu Barrosa odgođeno za jesen

Do zastoja je došlo nakon što se nekoliko političkih skupina u Europskom parlamentu - uključujući socijaliste, liberale, Zelene i krajnju ljevicu - diglo na noge, tvrdeći da tako brzo glasovanje nema pravno ni tehničko utemeljenje

Jose Manuel BarrosoJose Manuel BarrosoZemlje članice Europske unije priznale su da nemaju dovoljnu potporu da bi se polovicom srpnja na dnevni red plenarne sjednice Europskog parlamenta stavilo glasovanje o novom mandatu predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa, pišu europski mediji.

Glasovanje, kako se sada čini, bit će pomaknuto do rujna kada se švedsko predsjedništvo nada da će se to pitanje riješiti.

"Razgovarali smo s više čelnika političkih skupina i zaključak je da u srpnju u Europskom parlamentu neće biti donesena odluka o Barrosu. Ipak, nadam se da ćemo moći odlučiti u vrlo bliskoj budućnosti kada će se to pitanje staviti na dnevni red", rekao je švedski premijer Fredrik Reinfeldt.

"Moramo pokazati poštovanje prema ovoj neovisnoj instituciji. Ne smijemo postavljati temelje otvorenoj svađi među institucijama", dodao je.

Nacionalne vlade dale su političku potporu Barrosu na summitu prošloga mjeseca i željele su da se glasovanje održi u srpnju.

Do njihova povlačenja došlo je nakon što se nekoliko političkih skupina u Europskom parlamentu - uključujući socijaliste, liberale, Zelene i krajnju ljevicu - diglo na noge, tvrdeći da tako brzo glasovanje nema pravno ni tehničko utemeljenje.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy koji se u Stockholmu sastao sa švedskim premijerom, rekao je da je Pariz uvijek govorio da neće biti katastrofa ako se glasovanje održi između 15. srpnja i 15. rujna.

Izrazio je nadu da će Barroso biti imenovan u rujnu.

Vođe političkih skupina posjetit će u ponedjeljak Stockholm kako bi između ostaloga razgovarali i o tom pitanju.

Odgoda glasovanja o Barrosu znači da bi se tijekom ljeta moglo pojaviti neko novo ime što bi ponovno imenovanje sadašnjeg predsjednika na čelo Komisije stavilo pod znak pitanja.

Dodatna opasnost je da bi neki zastupnici mogli tražiti da se imenovanje i dalje odgodi, te da se novi predsjednik EK imenuje tek nakon referenduma o Lisabonskom ugovoru u Irskoj. To bi moglo otvoriti čitav novi krug rasprava i o drugim mjestima i ostaviti švedsko predsjedništvo bez aktivne EK nekoliko mjeseci.

Solana najavio povlačenje u listopadu

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana rekao je u nedjelju u razgovoru za španjolski list ABC da se namjerava povući pošto mu u listopadu istekne mandat.

"Imao sam desetogodišnji mandat koji sam ispunio. Ne namjeravam ići dalje", rekao je Solana za ABC, dodajući da je "miran i zadovoljan".

Predstavnici Solane u Bruxellesu zasad nisu mogli potvrditi pisanje španjolskog lista.

Vezane vijesti

3. maj preuzimaju Fondovi, Uljanik i Tankerska plovidba

3. maj preuzimaju Fondovi, Uljanik i Tankerska plovidba

Vlada se za nastavak privatizacije riječkog brodogradilišta 3. maj odlučila osloniti na Fondove gospodarske suradnje i domaće brodare, Uljanik i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika