06.07.2009. / 13:55

Autor: Hina

Petorka bez imuniteta: Bugarski kriminalci razočarani, nisu se uspjeli kandirati u parlament

Kandidature osumnjičenika šokirale su Bugarsku, koja je 2007. postala punopravna članica Europske unije, no lani joj je Bruxelles zamrznuo milijune eura pomoći zbog prevelike blagosti prema korupciji i kriminalu

Poslovni partneri Plamen Galev i Angel Hristov nisu osvojili dostatan broj glasova; foto: ReutersPoslovni partneri Plamen Galev i Angel Hristov nisu osvojili dostatan broj glasova; foto: ReutersPet osoba osumnjičenih za kriminal, koje su se natjecale na parlamentarnim izborima u nadi da će time steći imunitet od kaznenog progona, nisu osvojile dostatan broj glasova, pokazali su izborni rezultati u ponedjeljak.

Rupe u bugarskom zakonu omogućuju osumnjičenicima koji čekaju suđenje da se natječu na izborima, tako da iziđu iz pritvora te dobiju privremeni imunitet od progona, koji postaje stalan budu li izabrani.

Kandidature osumnjičenika šokirale su Bugarsku, koja je 2007. postala punopravna članica Europske unije, no lani joj je Bruxelles zamrznuo milijune eura pomoći zbog prevelike blagosti prema korupciji i kriminalu.

Gotovo svi prebrojeni glasovi pokazali su da ni jedan od petorice kandidata, a među njima su i dva šefa iz kriminalnog podzemlja grada Dupnice, nije uspio ući u parlament s 240 mjesta.

Izbore je u nedjelju osvojila stranka desnog centra GERB, koju vodi sofijski gradonačelnik Bojko Borisov i s njegovom pobjedom rastu očekivanja da će obračun s organiziranim kriminalom biti odlučniji.

Iako su imali veliku potporu u Dupnici na jugu zemlje, bivši policajaci, a sada poslovni partneri Plamen Galev i Angel Hristov nisu osvojili dostatan broj glasova.

Njih dvojica postali su u Bugarskoj simbol nekažnjavanja kriminala, a uhićeni su u siječnju pod optužbom za reket i upravljanje skupinom organiziranog kriminala.

Pušteni su uz jamčevinu u svibnju kad su se prijavili kao izborni kandidati.

Dupnicom su vladali zadnje četiri godine vezama s policijom, poreznim vlastima i sudovima.

Galev i Hristov neće biti vraćeni u zatvor ako ne prekrše uvjete jamčevine, rekao je sofijski državni odvjetnik Nikolaj Kokinov.

Vezane vijesti

Dva kostura potencijalnih vampira pronađena u Bugarskoj

Dva kostura potencijalnih vampira pronađena u Bugarskoj

Dva kostura probodena željeznim kolcem čime se, prema drevnom vjerovanju, sprječavalo mrtve da se preobraze u vampire, pronađena su u bugarskome… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika