07.07.2009. / 08:49

Autor: Hrvoje Šimičević

U HSS-u raskol zbog Friščićevih poteza, a on pregovara s Milanovićem o savezništvu?

Između HNS-a i SDP-a razvijala se ideja o strateškom partnerstvu na nadolazećim predsjedničkim izborima, ali isto tako i na sljedećim izborima za parlament. No, navodno je do razilaženja došlo nakon što Radimir Čačić nije želio odustati od ideje da upravo on bude zajednički kandidat na izborima

Josip Friščić, Đurđa Adlešić i novi potpredsjednik Vlade Božidar PankretićJosip Friščić, Đurđa Adlešić i novi potpredsjednik Vlade Božidar PankretićZbog HSS-ovog gubitka jednog ministarskog mjesta u novoj Vladi Jadranke Kosor, najbliži suradnici Josipa Friščića pobunili su se protiv politike koju provodi, a čija je maksima otprilike: čelne pozicije u Vladi i pripadajućim poduzećima rezervirana su samo najlojalnijim ljudima, bez obzira na sposobnost.

Do konflikta među nekoliko ključnih pojedinaca u HSS-u navodno je došlo odmah nakon Sanaderove ostavke, a sve je eskaliralo kada se Friščić odlučio odreći Ministarstva poljoprivrede, kojeg je sve do nedavno vodio od naroda omraženi Božidar Pankretić.

Stvari su dobile svoju službenu (i javnu) potvrdu kada je jučer na stranačkoj sjednici potpredsjednica HSS-a Marijana Petir zajedno s četvoricom visokorangiranih kolega glasovala protiv prijedloga da HSS u novoj vladi izgubi Ministarstvo poljoprivrede.

"Oni koji su jučer glasovali za prijedlog da HSS ostane bez Ministarstva poljoprivrede morat će podnijeti političku odgovornost prema svojemu stranačkom tijelu i prema svojemu biračkom tijelu", kazala je Friščićeva zamjenica, indikativno naglasivši kako je takav prijedlog iznio upravo njezin stranački šef, i to već tijekom prošlog tjedna.

Naime, Friščić je navukao gnjev pojedinih stranačkih kolega, jer se po ovom pitanju dogovorio s HDZ-om bez da se konzultirao s njima. Sada se ne želi 'korigirati'. Međutim, ni to nije sve. Friščić ne želi ni preuzeti potpredsjedničko mjesto u Vladi, iako su na tome inzistirali njegove kolege iz stranke. On je naime to odbio, te do kraja forsirao ideju da na tu poziciju dođe Božidar Pankretić.

Potonji političar navodno već duže vrijeme priprema teren za preuzimanje vodstva HSS-a, s namjerom da zamjeni Friščića do sljedećih izbora. Friščić mu, izgleda, svesrdno pomaže u tome, što i dalje predstavlja misteriju kod drugih utjecajnih stranačkih članova.

Dok se prema svemu sudeći u HSS-u odvija unutarstranački konflikt koji bi mogao rezultirati ozbiljnim zahlađivanjima odnosa u samom vrhu stranke, na jednom sasvim drugom frontu Josip Friščić navodno već povlači poteze. Naime, u Jutarnjem je listu objavljena vijest kako on s Zoranom Milanovićem i SDP-om pregovara o novoj vlasti, kao i o zajedničkom predsjedničkom kandidatu. Točnije je zapravo kako se nakon dužeg vremena sve više zatopljavaju odnosi između socijaldemokrata i seljaka.

Rečeni je dvojac, naime, po ovom pitanju sastančio tijekom prošlog tjedna, a kao jedan od razloga Milanovićevom približavanju HSS-u (kao, uostalom i HSLS-u), spominje se njegov neuspjeh u dogovoru s HNS-om.

Između HNS-a i SDP-a razvijala se ideja o strateškom partnerstvu na nadolazećim predsjedničkim izborima, ali isto tako i na sljedećim izborima za parlament. No, navodno je do razilaženja došlo nakon što Radimir Čačić nije želio odustati od ideje da upravo on bude zajednički kandidat na izborima i prepusti to mjesto nekom SDP-ovcu. "SDP opet želi koketirati s HSS-om i HSLS-om jer želi imati koalicijske partnere koji neće uzimati njihovo biračko tijelo. Tako je radio Račan, tako radi i Milanović", iznio je svoje mišljenje ovakvih SDP-ovih poteza jedan HNS-ovac.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika