08.07.2009. / 19:54

Autor: Hina

G8 o klimi: Globalna temperatura ne smije porasti za više od dva Celzijeva stupnja

Klimatski stručnjaci smatraju da je takva izjava važna jer skupina G8 nikad dosad nije službeno postavila ciljeve koji bi zaustavili globalno zagrijavanje

Čelnici država G8 sastali su se u talijanskom gradu L'Aquili (Reuters)Čelnici država G8 sastali su se u talijanskom gradu L'Aquili (Reuters)Čelnici zemalja skupine G8 okupljeni u L'Aquili složili su se da globalna temperatura ne bi smjela porasti za više od dva Celzijeva stupnja, a riječ je prvomu takvu priznanju G8, što bi moglo pridonijeti prihvaćanju strožih mjera u borbi protiv klimatskih promjena, javljaju agencije.

Čelnici skupine G8 - SAD-a, Japana, Njemačke, Francuske, Italije, Kanade, Velike Britanije i Rusije - priopćili su u izjavi objavljenoj prvi dan njihova susreta u Italiji, da postoji "širok znanstveni konsenzus" da globalna temperatura "ne bi smjela porasti za više od dva Celzijeva stupnja", prenosi agencija AP.

Klimatski stručnjaci smatraju da je takva izjava važna jer skupina G8 nikad dosad nije službeno postavila ciljeve koji bi zaustavili globalno zagrijavanje.

Stručnjaci također navode da bi, ako se taj cilj uzme ozbiljno, najindustrijaliziranije zemlje u svijetu morale znatno smanjiti emisije stakleničkih plinova, prenosi agencija Reuters.

Vezane vijesti

Države rade premalo na problemu globalnog zagrijavanja

Države rade premalo na problemu globalnog zagrijavanja

Emisija stakleničkih plinova do 2020. godine mogla bi porasti na devet milijarda tona iznad razine potrebne za ograničenje globalnog zagrijavanja,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika