22.07.2009. / 16:26

Autor: Hina

Razbijeni prozori mjesne hrvatske udruge u Petrovaradinu

Novosadski gradonačelnik osudio je ispisivanje grafita "Smrt Hrvatima" u Petrovaradinu u početku lipnja i poručio da se takvi ispadi u glavnom gradu Vojvodine neće dopuštati

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaU novom izgredu u Petrovaradinu razbijeni su prozori prostorija mjesne hrvatske udruge, objavljeno je u srijedu na internetskim stranicama Programa na hrvatskom jeziku Radio Subotice, te se podsjeća da je nedavno u blizini toga objekta ispisan grafit "Smrt Hrvatima".

Zamjenik pokrajinskog tajnika za nacionalne manjine Mato Groznica ocijenio je da je taj izgred, što se dogodio u noći između ponedjeljka i utorka, stalan pritisak na pripadnike hrvatske manjine u Petrovaradinu.

"Na prostorijama koje je HKPD 'Jelačić' u Petrovaradinu nedavno dobio u zakup od grada Novog Sada razbijeni su prozori. Prostorije se nalaze u blizini rodne kuće bana Josipa Jelačića, odnosno u središtu Petrovaradina, i smatram da taj izgred može biti povezan s prijašnjim. To ne možemo promatrati kao usamljen slučaj, već kao dio stalna pritiska na Hrvate u Petrovaradinu", izjavio je za subotički radio Groznica.

Podsjeća da autor grafita nije pronađen i dodaje da očekuje veću učinkovitost mjerodavnih tijela vlasti, odnosno da se slučaj ispita i krivci kazne.

Po njegovim riječima nastala materijalna šteta je zanemariva u usporedbi sa strahom koji se ponovno javlja među pripadnicima hrvatske nacionalnosti u Vojvodini.

"Naravno, materijalne troškove popravka razbijenih prozora snosit će HKPD 'Jelačić', članovi kojega se više ne osjećaju sigurno, a to je zapravo najgore. Ako uzmemo u obzir da je nedavno provaljeno i u prostorije 'Hrvatske riječi' u Somboru, onda su to već tri događaja u nizu, koji se odnose na hrvatsku zajednicu u Vojvodini. Previše je toga da bi se moglo reći da je riječ o slučajnosti", kaže zamjenik pokrajinskog tajnika za nacionalne manjine Groznica, a prenosi subotički radio.

Uspostavljanje sve boljih odnosa Hrvatske i Srbije, koje teže ulasku u EU, slika je koja se predstavlja javnosti, ali ti nemili događaji, zaključuje Groznica, pokazuju da se netko ipak protivi dobrosusjedskim odnosima.

Novosadski gradonačelnik osudio je ispisivanje grafita "Smrt Hrvatima" u Petrovaradinu u početku lipnja i poručio da se takvi ispadi u glavnom gradu Vojvodine neće dopuštati.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
22/7/09

fulvio, 22.07.09. 18:23

da nas mrze,stvarno mrze ovakvi slucajevi tamo normalni ali ne ide mi u glavu kako nase cure,koje su u braku s njima mogu zivjeti tamo daleko bez hrvatske,bez naseg mora i nasih obicaja,stvarno ne kuzim. oj Hrvatsko sveto nebo cisto ,jesmo li te svi voljeli isto .....


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika