06.08.2009. / 16:54

Autor: Andrea Belin

6 istina i zabluda o načinu prehrane

Pod pravilnom prehranom podrazumijeva se korištenje svih namirnica. No, neke kombinacije namirnica nisu dobre za zdravlje, a naročito ih nije dobro jesti zajedno ako želimo smršaviti

Meso održava mišićnu masuMeso održava mišićnu masuVjerujemo da i vi nekoliko mjeseci u godini provodite na dijetama koje nemaju baš neki učinak. Možda je vrijeme da napokon shvatite da ukoliko želite smršaviti, ne treba hranu izbjegavati u potpunosti, već samo napraviti male preinake u prehrani!

1. Ako ste do sada živjeli u uvjerenju da ćete održavati tjelesnu težinu ukoliko iz prehrane izbacite neke namirnice, bili ste u krivu. Naime, pravilna prehrana podrazumijeva da su u određenim količinama zastupljenje sve namirnice jer dobre i loše jednostavno ne postoje.

2. Ne mršavimo ako u organizam unosimo manje masnoća. Smršaviti ćemo samo onda kada potrošimo više kalorija nego smo ih unijeli u organizam. Opasnim masnoćama možemo jedino nazvati one koje nastaju prženjem ili podgrijavanjem jer povećavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti.

3. Zbunjeni ste oko korištenja maslaca i margarina? Margarin je namirnica koja sadrži visok postotak trans masnih kiselina. Osim margarina one se mogu naći i u, primjerice kolačima i prženoj hrani. Dakle, svakako odaberite maslac.

4. Ukoliko želite pojačati mišićnu masu, istina je da morate u prehranu ubaciti više mesa jer meso i salata održavaju mišićnu masu. No, radije jedite ona manje masna, recimo piletinu, teletinu i ribu.

5. Kada uđemo u trgovinu, većina nas poseže za light proizvodima, primjerice mlijeko, majoneze i slično što je potpuno pogrešno. Takve namirnica pojedemo u većim količinama od onih koje su masnije. Dakle, u organizam unesemo potpuno istu količinu kalorija, a da nismo ni svjesni.

6. Mnogi smatraju da su sendvići koje pojedemo na poslu najveći uzročnoci gojaznosti. To također nije točno jer je puno zdravije pojesti sendvič nego preskočiti obrok. Naravno, bez puno dodataka, primjerice majoneze i ostalih visokokaloričnih umaka.

Vezane vijesti

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Europski i australski znanstvenici otkrili su četiri nova gena koje se povezuje s najčešćim oblikom migrene, što upućuje na njezin nasljedni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika