10.08.2009. / 13:24

Autor: Boris Bilas

Komemoracija Savki: 'Već si za života postala legenda hrvatske povijesti'

Koliko je značajna uloga Savke Dabčević-Kučar u hrvatskom nacionalnom, ali i političkom smislu, govorila je i Vesna Pusić, njezina stranačka kolegica i zastupnica HNS-a u Saboru

"Hrvatski narod te poštivao i volio i ta ljubav ostaje ti trajan spomen. Već si za života postala legenda hrvatske povijesti. Zato te danas ispraćamo među hrvatske velikane. Bila si povijesna ličnost i ostaješ povijesna ličnost. Spadaš u povijesne vođe i ostaješ povijesni vođa", rekao je predsjednik Stjepan Mesić danas na komemoraciji Savki Dabčević-Kučar održanoj u zagrebačkoj Gradskoj skupištini koju je organizirala njezina Hrvatska narodna stranka.

Uz predsjednika države komemoraciji su nazočili članovi obitelji preminule hrvatske političarke, ali i brojni stranački kolege iz HNS-a, kao i hrvatski znanstvenici, te političari desne političke opcije (Ante Đapić, Damir Polančec) i lijeve (Antun Vujić, Milan Bandić).

U svojem govoru predsjednik Mesić podsjetio je kako je predvodnica Hrvatskog proljeća u sebi nosila poštenje, hrabrost i iskrenost koje svima nama treba biti uzor.
Zauvijek je stekla mjesto među prvacima višestoljetne borbe za slobodu i pravdu, istaknuo je Mesić nazivajući Savku Dabčević-Kučar promicateljem demokracije, nacionalne ravnopravnosti i bržega ekonomskog razvoja Hrvatske."Moja voljena predsjednice i prijateljice", počeo je svoj govor predsjednik HNS-a Radimir Čačić i zastao kako bi zadržao suze. Podsjetio je kako je cijeli život Savke Dabčević-Kučar jasna poruka da politika može biti časna profesija.

"Zamislite koliko ju je moralo boljeti kad je gledala kako oholost i pohlepa zatire ono što je Hrvatska mogla i trebala biti", rekao je Čačić koji je svoj govor u nekoliko navrata prekidao zbog borbe sa suzama.

Koliko je značajna uloga Savke Dabčević-Kučar u hrvatskom nacionalnom, ali i političkom smislu, govorila je i Vesna Pusić, njezina stranačka kolegica i zastupnica HNS-a u Saboru.

"Uvela je u politiku pojam odgovornosti - onih na vlasti spram poreznih obveznika, građana. Iznijela je i potrebu samoograničavanja vlasti, što je i danas nepoznato hrvatskoj politici i bez čega se ide u apsolutizam", rekla je Pusić dodajući da imamo li kao nacija sreće i pameti, vrijeme Savkinih ideja tek dolazi.

Posljednji ispraćaj Savke Dabčević-Kučar bit će danas u 16:30 sati na groblju Mirogoj.

Vezane vijesti

'Nema više naplaćivanja opomena'

'Nema više naplaćivanja opomena'

Vlada je Hrvatskom saboru uputila Prijedlog zakona o javno-privatnom partnerstvu. Prema riječima prvog potpredsjednika i ministra gospodarstva… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika