14.08.2009. / 11:12

Autor: Hina

Pritisak na Rusiju: Merkel će od Medvedeva zatražiti mjere protiv ubojica aktivista

Merkel će se oko podneva sastati s Medvedevom u ljetovalištu na obali Crnoga mora, koje će biti domaćin zimskih Olimpijskih igara 2014

Angela MerkelAngela MerkelNjemačka kancelarka Angela Merkel zatražit će od ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva na summitu koji se u petak održava u Sočiju, da poduzme korake u vezi s položajem aktivista za ljudska prava u Čečeniji.

Merkel je rekla za njemačku radijsku postaju da "zna kako je Medvedev ozbiljan što se tiče ljudskih prava", ali da se sada mora provesti vjerodostojna istraga o nedavnim ubojstvima troje aktivista u Čečeniji.

Zarema Sadulajeva, ugledna čečenska aktivistkinja za ljudska prava i njezin suprug Alik Džibralov pronađeni su u utorak mrtvi, s prostrijelnim ranama, u blizini Groznog. Nedavna ubojstva dolaze nepuni mjesec dana nakon ubojstva Natalije Estemirove, također u Čečeniji.

Tema ljudskih prava mogla bi u drugi plan potisnuti dugoplanirani susret na vrhu dvoje najviših dužnosnika na kojemu bi se trebala riješiti mnoga gospodarska pitanja.

Rusija je treći po veličini trgovački partner EU-a. Na Njemačku se nerijetko gleda kao na zemlju koja u okviru EU-a ima najveći utjecaj na Moskvu, budući da je Berlin zadržao razmjerno prorusko stajalište u odnosu na druge partnere iz Europske unije - ne samo zbog njegove velike ovisnosti o isporuci ruskog plina.

Energetske veze EU-a i Rusije, moguća prodaja Opela konzoriciju u kojemu je i Ruska banka te pripreme za summit G20 koji će se u rujnu održati u SAD-u također će biti na dnevnom redu susreta, rekao je glasnogovornik vlade u Berlinu.

Merkel će se oko podneva sastati s Medvedevom u ljetovalištu na obali Crnoga mora, koje će biti domaćin zimskih Olimpijskih igara 2014.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika