18.08.2009. / 08:22

Autor: Dean Sinovčić

Film i ćevapi: Milan Bandić na sarajevskom crvenom tepihu

Mnogi su pitali Mirsada Purivatru, čovjeka koji je stvorio ovaj festival, zašto nije u konkurenciji i film "Metastaze" redatelja Branka Schmidta ako je pobijedio u Puli, ali on kaže kako su hrvatski filmovi pogledani i birani prije pulskog festivala

Sarajevo je ove godine privuklo brojne goste iz Hrvatske (Foto: Tomislav Smoljanović)Sarajevo je ove godine privuklo brojne goste iz Hrvatske (Foto: Tomislav Smoljanović)Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić očigledno je veliki ljubitelj filma i njegovatelj hrvatsko-bosanskih odnosa pa je u ponedjeljak došao u Sarajevo kako bi prisustvovao najavi Dana bosankog i hercegovačkog filma u Zagrebu koji će se održati u studenom u Zagrebu. Bandić je došao zajedno sa gradskim ministrom za kulturu Duškom Ljuštinom u bar "Dibek" gdje su se uz bosanke specijalitete iz čevabdžinice "Kod Hadžibajrića" susreli sa Borisom T. Matićem, u čijem će se kinu "Europa" održati dani bosanskog i hercegovačkog filma, Đelom Hadžiselimovićem koji je, kao i prošle godine, selektor, i glumcem Emirom Hadžihafizbegovićem koji je ujedno i ministar kulture sarajevskog kantona.

Bandić nije prokomentirao deset igranih filmova i sedam dokumentarnih filmova koji će se prikazati u Zagrebu već je govorio o nužnosti održavanja bliskih odnosa između BiH i Hrvatske, a ujedno je dodao kako ga pametni novinari sigurno neće pitati zašto je putovao u Sarajevo.

Bandić se u ponedjeljak uvečer pojavio i na crvenom tepihu, na bosanskoj premijeri filma "Crnci" redateljskog dvojca Zvonimira Jurića i Gorana Devića a njih su dvojica na nedavnom festivalu u Puli osvojili arenu za najbolje redatelje. Upravo Hadžihafizbegović glumi jednu od uloga u filmu, lika pod nadimkom Bosanac, dok glavne uloge glume Ivo Gregurević i Krešimir Mikić. "Crnci" su jedan od dva hrvatska filma u kompeticiji sarajevskog festivala koji se natječu za "Srce Sarajeva" a drugi je već prikazan, "Kenjac" Antonia Nuića.

Mnogi su pitali Mirsada Purivatru, čovjeka koji je stvorio ovaj festival, zašto nije u konkurenciji i film "Metastaze" redatelja Branka Schmidta ako je pobijedio u Puli, ali on kaže kako su hrvatski filmovi pogledani i birani prije pulskog festivala tako da nagrade u Puli nisu mogle utjecati na odabir za sarajevski festival.

Vezane vijesti

Bandićevi milijuni za stadion ipak Dinamu

Bandićevi milijuni za stadion ipak Dinamu

Već ovog ljeta, unatoč manjku u proračunu, Milan Bandić je odlučio uložiti dodatnih 30 milijuna u sjevernu tribinu stadiona Maksimir. Time će gradsko… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika