28.08.2009. / 16:10

Autor: Andrea Belin

Zašto debljina nije samo estetski već i ozbiljan zdravstveni problem

Nekada se pretjerana količina masnih naslaga tretirala kao estetski problem, a danas se zna da pretilim osobama prijeti opasnost od različitih bolesti

Junk food nije preporučljiva ni za djecuJunk food nije preporučljiva ni za djecuUnatoč tome što liječnici ne prestaju upozoravati da gojaznost uzrokuje mnoge bolesti sve je više populacije s prekomjernom težinom. Nekada se pretjerana količina masnih naslaga tretirala kao estetski problem, a danas se zna da pretilim osobama prijeti opasnost od različitih bolesti.

Koji tipovi gojaznost postoje te zbog kojih razloga bi trebali ozbiljno razmisliti o suzdržavanju od hrane, saznajte u sljedećih nekoliko redaka!

Tipovi gojaznosti

Ginoidna gojaznost
Javlja se kod pripadnica nježnijeg spola koje imaju višak masnih naslaga na predjelu stražnjice i bedara. Takve osobe najprije će imati problema sa zglobovima, dišnim organima, a prijeti im i proširenje vena.

Androidna gojaznost
Karakteristična je za muškarce, a masne naslage najizraženije su na području ramenog pojasa, gornjeg dijela trbuha i oko unutrašnjih organa. Takve osobe imaju veći rizik oboljenja od opasnih kardiovaskularnih bolesti, povišenog krvnog tlaka i šećernih bolesti.

Centralna gojaznost
Spomenuta vrsta gojaznosti tipična je za pripadnike jačeg spola u srednjim godinama, a najčešće se javlja na predjelu trbuha. Povišeni krvni tlak, dijabetes, bubrežne bolesti samo su neke s kojima se bore osobe s pretjeranom težinom srednje životne dobi. Istraživanja su pokazala da gotovo polovica muškaraca ima centralnu gojaznost. Najlakše ju je prepoznati kada opseg struka kod muškaraca prelazi 94 centimetra dok je kod žena to već na 80 centimetara.


BMI- indeks tjelesne mase
BMI je omjer tjelesne težine u kilogramima i visine u metrima na kvadrat. Prekomjerna težina se definira ako je BMI 25 do 30, a gojaznost kada je BMI 30 ili više.

Vezane vijesti

Nova saznanja: Za gojaznost djece nije kriva genetika

Nova saznanja: Za gojaznost djece nije kriva genetika

Istraživanje američkih znanstvenika pokazalo je da za višak kilograma s kojim se bori sve više djece diljem svijeta, treba kriviti loše životne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika