30.08.2009. / 21:44

Autor: Hina

Dalaj-lama doputovao na Tajvan, Peking prosvjeduje

Dalaj-lama će odmah krenuti u najpogođenija područja u kojima je 461 osoba poginula, a 192 se smatraju nestalima.

Dalaj-lama, duhovni šef Tibetanaca, stigao je u nedjelju na Tajvan, u posjet koji izaziva gnjev Kine, iako mu je svrha podrška žrtvama tajfuna Morakot koji je poharao otok početkom kolovoza.

Stotine članova tibetanske zajednice koji žive u egzilu na Tajvanu satima su čekali u zračnoj luci Taoyuan dolazak Dalaj-lame iz New Delhija, javlja AFP.

Dalaj-lama će odmah krenuti u najpogođenija područja u kojima je 461 osoba poginula, a 192 se smatraju nestalima.

"Ja sam svećenik. Tražili su me da se molim za mir", rekao je novinarima.

Kineska vlada je upozorila u nedjelju da će posjet Dalaj-lame Tajvanu nužno imati negativan utjecaj na odnose između Pekinga i Taipeia.

Glasnogovornik Ureda za tajvanske poslove u vladi, na kojeg se poziva agencija Nova Kina, optužio je Naprednu demokratsku stranku Tajvana da je imala skrivene namjere kada je pozvala duhovnog šefa Tibetanaca.

Čim je Dalaj-lama stigao na otok koji Kina smatra jednom od svojih pokrajina, Peking je izrazio oštru osudu zbog dolaska službeno posvećenog posjetima područjima koja su najteže stradala u tajfunu.

"Dalaj-lama nije samo osoba vjere. Pod izlikom religije, on se ne prestaje uplitati u separatističke aktivnosti", rekao je u četvrtak jedan glasnogovornik Ureda za tajvanske poslove, prenosi kineska službena agencija.

Predsjednik Tajvana Ma Ying-jeou je izjavio u četvrtak da je njegova vlada odobrila poziv Dalaj-lami.

"Odlučili smo pristati da Dalaj-lama dođe u posjet moliti za duše stradalih i dati blagoslov preživjelima tajfuna", rekao je predsjednik novinarima.

Posjet Dalaj-lame bi trebao trajati od nedjelje do petka.

Vezane vijesti

Dalaj lama: Kina protiv mene kuje urotu

Dalaj lama: Kina protiv mene kuje urotu

Tibetanski duhovni poglavar Dalaj lama izrazio je bojazan da Kina kuje urotu protiv njega, obučavajući tajne agentice da ga otruju, prenosi u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika