03.09.2009. / 08:44

Autor: Hina

Komisija za vrijednosnice 16 godina bezuspješno istraživala Madoffa

Predsjednica SEC-a Mary Schapiro izjavila je da izvješće inspektora Davida Kotza, "jasno pokazuje kako je agencija propustila brojne prigode da otkrije prevaru"

Bernard MadoffBernard MadoffAmerička Komisija za vrijednosnice i burzu (SEC), glavno nadzorno tijelo financijske industrije, u nizu istraga koje su trajale 16 godina nije uspjela utvrditi prevaru divovskih razmjera koja je stajala iza poslovanja Bernarda Madoffa, utvrđeno je novom istragom.

Utvrđeno je da je SEC loše vodila pet istraga u tih 16 godina, iako su postojale mnoge pritužbe na poslovanje Madoffa.

Glavni inspektor SEC-a, izvijestio je također da nije našao dokaze za neprimjerene veze između agencije i Madoffa.

Madoff je osuđen na 150 godina zatvora zbog vođenja financijske piramide od ranih 1990-ih godina, u kojoj se ukupno obrtalo 65 milijardi dolara a prevarene su tisuće ulagača, od kojih su mnogi ostali bez životne ušteđevine. Madoff se od lipnja nalazi na izdržavanju kazne.

Istražno osoblje SEC-a "gotov je odmah uhvatilo Madoffa u lažima i obmanama, ali nije išlo tragom tih nedoslijednosti", kaže se u izvješću.

Ocijenjeno je da među osobljem SEC-a koje je istraživalo Madoffa nije bilo dovoljno stručnih osoba koje bi razotkrile načine poslovanja Madoffa.

Predsjednica SEC-a Mary Schapiro izjavila je da izvješće inspektora Davida Kotza, "jasno pokazuje kako je agencija propustila brojne prigode da otkrije prevaru".

Na kongresnom saslušanju u veljači oštro je kritizirano pet najviših dužnosnika SEC-a, zbog neuspjeha da ranije zaustave Madoffa. Trojica od tih pet, do sada su napustila agenciju.

Madoffova tvrtka je istraživana jer je ostvarivala izvanredne dobiti, no nikada nije službeno izvješćeno o nepravilnostima.

Postojanje financijske piramide na kraju je otkrila globalna recesija, kada su ulagači pogođeni krizom htjeli povući oko sedam milijardi dolara iz njegovih fondova, a Madoff nije mogao pribaviti dovoljno novca da ih isplati.

Vezane vijesti

Amerikanci opovrgavaju vjerodostojnost izvješća o aferi Daimler

Amerikanci opovrgavaju vjerodostojnost izvješća o aferi Daimler

Američka Komisija za burze i vrijednosnice (SEC) u ponedjeljak je opovrgla vjerodostojnost izvješća nekih hrvatskih medija, prema kojima je ona… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika