05.09.2009. / 20:13

Autor: Hina

Žbogar: Uspjeh je što razgovaramo bez medijatora

Istaknuo je da je u razgovorima cilj Slovenije rješenje graničnog pitanja, a za Hrvatsku nastavak pristupnih pregovora i da se razgovori vode u tom okviru

Samuel ŽbogarSamuel ŽbogarSlovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar izjavio je u Stocholmu da je švedskom ministru vanjskih poslova Carlu Bildtu danas po prvi put detaljnije pojasnio kakva su rješenja na pregovaračkom stolu u sadašnjem diplomatskom procesu s Hrvatskom, prenosi agencija STA.

"Do sada nisu bili obaviješteni o pojedinostima rješenja o kojemu razgovaramo. Danas sam švedskom kolegi podrobnije pojasnio o kakvoj se vrsti rješenja razgovara i što pripremamo", rekao je Žbogar slovenskim novinarima nakon razgovora s Bildtom.

Uspjeh obiju strana je da se razgovara bilateralno bez pomoći treće strane i time je zadovoljno i švedsko predsjedništvo, ali bi bilo spremno pomoći, rekao je Žbogar.

Na pitanje očekuje li EU da će ubrzo doći do rješenja koje bi omogućilo Hrvatskoj nastavak pristupnih pregovora Žbogar je odgovorio da je to cilj u koji vjeruje i podsjetio na izjave premijera na njihovu prvom susretu u Trakošćanu da je cilj rješenje pitanja do kraja godine.

Što se tiče današnjeg susreta s hrvatskim kolegom Gordanom Jandrokovićem Žbogar je rekao da su pregledali što je napravljeno nakon njihova zadnjeg susreta i što još treba napraviti.

"Napravili smo presjek stanja i pogledali što je još otvoreno. Obje strane imaju vrlo jasnu sliku o tome što je još otvoreno", rekao je Žbogar koji zbog dogovora da će se razgovori o rješenju voditi diskretno nije želio govoriti o pojedinostima.

Istaknuo je da je u razgovorima cilj Slovenije rješenje graničnog pitanja, a za Hrvatsku nastavak pristupnih pregovora i da se razgovori vode u tom okviru.

Vezane vijesti

Žbogar: Želimo europsko Kosovo

Žbogar: Želimo europsko Kosovo

Voditelj misije Europske unije na Kosovu Samuel Žbogar izjavio je da sve članice EU žele "europsko" odnosno multietničko Kosovo pa i onih pet među… Više

Komentari

registracija
27/8/09

Lujo1, 05.09.09. 23:51

Za RH cilj je bjelodano nastavak ucjenom prekinutih pregovore za ulazak u maglu zvanu EU. Cilj slovenijice ("državice" bez povijesti i kulture) je ugrabiti ucjenom dio teritorija RH. Ovo jedno s drugim nema ni najmanje veze, pa nastavno tome nema ni zajedničkog cilja. Pazi jandrokoviću da ne ispadneš blesav i veleizdajnik!! To bi ti bilo jako ružno i za zdravlje tvoje i tvoje obitelji opasno.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika