09.09.2009. / 13:05

Autor: Andrea Belin

Prepoznajte jeste li na dijeti koja je zdrava za vas

Bilo bi dobro analizirati svaku dijetu kako bi bili sigurni hoće li određeni način prehrane odgovarati našem organizmu ili će prouzročiti zdravstvene tegobe bilo koje vrste. Naime, ne isplati se mijenjati zdravlje za vitkost

Nisu sve dijete zdraveNisu sve dijete zdraveKada se napokon odlučimo koje namirnice valja izbaciti iz prehrane kako bi se riješili masnih naslaga, zna se dogoditi da počnemo osjećati slabost. Upravo iz tih razloga bilo bi dobro analizirati svaku dijetu kako bi bili sigurni hoće li određeni način prehrane odgovarati našem organizmu ili će prouzročiti zdravstvene tegobe bilo koje vrste. Odgovorite na sljedećih nekoliko pitanja i nakon toga donesite zaključak vrijedi li se odreći najukusnijih jela!

Sadrži li dijeta sve grupe namirnica?
Ako dijeta isključuje primjerice žitarice, voće, povrće ili mliječne proizvode organizmu prijeti nedostatak vitamina ili minerala. Ukoliko hrana nije raznolika velike su šanse da se nakon nekog vremena nećete dobro osjećati. Stoga, prije izgladnjivanja, detaljno proučite kojih namirnica se valja odreći da ne bi nesvjesno naštetili organizmu.

Koliko kalorija unosite u organizam?
Nutricionisti smatraju da je ženama potrebno najmanje 1900 kalorija dnevno kako ne bi naštetile organizmu dok je muškarcima potrebno 600 kalorija više. Dakle, dvije tisuća kalorija dnevno svakako morate unijeti u organizam jer u protivnom su zdravstveni problemi neizbježni.

Uključuje li dijeta vaše omiljene namirnice?
Ako dijeta ne uključuje namirnice kojima inače ne možete odoljeti, velika je vjerojatnost da nećete uspjeti održati takav način prehrane kroz duže vremensko razdoblje. Sjetite se samo kolika je potreba za slatkim u onim najkritičnijim danima u mjesecu, a da ne govorimo ako se zateknete na nekoj proslavi.

Hoće li određena dijeta naškoditi vašem budžetu?
Mnogi programi mršavljenja zahtijevaju specifične namirnice koje znaju biti jako skupe. Dakle, prije nego se odlučite na skidanje viška kilograma dobro proučite koje namirnice morate konzumirati, naročito u doba recesije.

Uključuje li dijeta redovito vježbanje?
Želite li ostati vitki ili održavati određenu tjelesnu težinu uz apsolutno svaki način prehrane pola sata vježbanja ne možete izbjeći. Za početak, dovoljno je da prepješačite do obližnje trgovine. U protivnom, nemojte se iznenaditi ako nakon nekoliko mjeseci suzdržavanja od hrane ne primjetite rezultate.

Vezane vijesti

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Europski i australski znanstvenici otkrili su četiri nova gena koje se povezuje s najčešćim oblikom migrene, što upućuje na njezin nasljedni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika