14.09.2009. / 12:16

Autor: Boris Bilas

Miraxov vodič: 'Crnogorci su lijeni lažovi koji ne vraćaju dugove'

Inače, ruska tvrtka "Mirax" u ovim je krajevima najpoznatija po tome što je na rtu Zavala u Budvi trebala sagraditi turističko naselje vrijedno čak 280 milijuna eura.

Foto: novine.caFoto: novine.caRuska kompanija "Mirax" u svom novom vodiču o Crnoj Gori naziva Crnogorce, između ostalog, drumskim razbojnicima, pljačkašima, lažovima, ljenčinama i neodgovornim gorštačkim Slavenima.

"Vijesti" prenose da je autor teksta Vladimir Moisejev za Crnogorce napisao i da se na njihovu riječ ne može osloniti, da su veliki zaljubljenici u sebe i ne vraćaju novac.

Moisejev u tekstu pod nazivom "Karakteristike crnogorskog mentaliteta" prvo govori o povijesnoj povezanosti Crne Gore i Rusije, ali i o životu crnogorskih predaka, kako bi se bolje shvatio život današnjih Crnogoraca.

"Povijest kaže da se Crnogorci i Srbi dobro ponašaju prema Rusiji i Rusima. Njima su mnogo pomogli ruski carevi - od njihovog novca ovdje je izgrađeno mnogo spomenika, pa i sada kada šetate ulicom možete dobiti na poklon granu sa mandarinama od potpuno nepoznatog čovjeka samo zato što ste Rus", navodi se u tekstu.

Moisejev kaže da su Crnogorci bili dobri trgovci i posrednici, što su i danas.

"I sada često muškarac ujutro izlazi iz kuće, sjedi u kavani, pije kavu i čeka pravi trenutak za neki posao. Nakon što sklopi posao, sljedećih pola godine ne mora se previše naprezati u kavani", smatra Moisejev.

On navodi i kako su Crnogorvi zaljubljeni u sebe same i da su jako lijeni, što je potkrijepio primjerima.

"Još jedna zanimljiva osobina je neodgovornost. Kao što znate, ima empirijski zakon prema kome 15 posto snage riješava 85 posto problema. U Crnoj Gori nitko ne pokušava izaći iz prvih 15 posto, a većina niti ne dođe do njih", ocijenio je Moisejev.

On je kao sljedeću osobinu Crnogoraca naveo laž.

"Oni sami čak imaju klasifikaciju ljudi 'ovaj drži riječ, a ovaj ne'. Onih koji drže riječ očito je manje od deset posto stanovništva, a možda i ne više od jednog", tvrdi Moisejev.

On je savjetovao da se s Crnogorcima posao odmah završava i da im se ne ostavlja avans, jer ne vole vraćati novac.

"Ako ostavite za sutra nešto, može se dogoditi da na putu k vama sretnu "babu po strini" ili još nekog rođaka i neće moći proći pored njih, a da im se ne jave. Takvih usputnih susreta može se dogoditi oko pet, a vi gubite dragocjeno vrijeme u čekanju, nekada do noći", navodi se u tekstu.

Moisejev dodaje da je, pri tome, Crnogorcima obično neshvatljivo kako to nije lijepo i kako bi se trebali javiti i ispričati, dok je njihov odgovor "pa, nijesam mogao proći pored".

Inače, ruska tvrtka "Mirax" u ovim je krajevima najpoznatija po tome što je na rtu Zavala u Budvi trebala sagraditi turističko naselje vrijedno čak 280 milijuna eura.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika