15.09.2009. / 21:45

Autor: Andrea Belin

Testirajte se kod kuće: Koliko zapravo imate godina

Jedan dan vam se čini da biste mogli pomaknuti planine, a drugog jutra jedva ustajete iz kreveta. Mi vam nudimo nekoliko jednostavnih vježbi koje će vam otkriti da datum rođenja ne znači ništa. Skoro ništa...

Ravnoteža i savitljivost veliki su pokazatelji stvarne dobiRavnoteža i savitljivost veliki su pokazatelji stvarne dobiStručnjaci smatraju da godine nisu mjerodavni pokazatelj pravog uzrasta osobe. Pretpostavljamo da se i vama više puta znalo dogoditi da ste nepoznatu osobu promatrali u čudu kada vam je otkrila svoje godine. Mladoliko lice bez bora, stopostotna pokretljivost, stisak ruke...To su samo neki od pokazatelja koliko smo zapravo stari, odnosno kako se osjećamo te koliko smo fizički izdržljivi u određenim godinama.

Ravnoteža
Čvrsto zatvorite oči i stanite na jednu nogu. Drugu podignite desetak centimetara od poda. Partnera natjerate da broji koliko dugo možete ostati u tom položaju. Ne možete li na jednoj nozi stajati niti deset sekundi, bez obzira koje ste godine rođeni, fizički se možete poistovjetiti s pedesetgošnjakom. Ako ste na jednoj nozi stajali dvadeset sekundi, osjećate se kao da ste u četrdesetima. Ukoliko ste odustali nakon pola minute, vaš uzrast odgovara dvadesetogodišnjaku.

Brzo reagiranje
Natjerajte partnera da ravnalo dužine pedeset centimetara drži ispred vas s tim da je okrenuto prema gore. Dakle, nulu okrenite prema podu, a svoju ruku držite desetak centimetara iznad ravnala. Kada vaša bolja polovica pusti ravnalo pokušajte ga uhvatiti palcem i kažiprstom. Ukoliko ste ga dohvatili na dužini od dvadeset centimetara, vaš biološki uzrast je otprilike i toliko godina. Kao tridesetogodišnjak osjećate se ako ga primite na dužini od dvadeset i pet centimetra. Uhvatite li ga još pet centimetara više, poistovjetite se sa četrdesetogodišnjakom, a sa šezdesetogodišnjakom ako ga dohvatite tek na četrdeset i pet centimetra.

Stisak
Palcem i kažiprstom uštipnite kožu na gornjoj strani šake i držite pet sekundi. Nemojte se iznenaditi jer će vam koža na tom dijelu malo posvijetliti, a nakon nekoliko sekundi vratiti će se u normalu. Vaš je zadatak da promatrate koliko će trajati proces vraćanja prvotne boje. Ako se boja vrati nakon pet sekundi, imate trideset godina, a četrdeset ako proces traje osam sekundi. Kao pedesetogodišnjak osjećate se ako vam se crvenilo vraća deset sekundi. Više od petnaest sekundi vraćanja boje otkriva u vama osobu čija je starosna dob otprilike šezdeset godina.

Savitljivost
Nagnite se prema naprijed i dlanovima pokušajte uhvatiti pod. Ukoliko ste se uspjeli osloniti cijelim dlanovima, vaš biološki uzrast je između dvadeset i trideset godina. Ako ste pod dohvatili samo vršcima prstiju poistovjetite se sa četrdesetgodišnjacima. Ukoliko vam to nikako nije uspjelo, prešli ste šezdesetu.

Vezane vijesti

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Europski i australski znanstvenici otkrili su četiri nova gena koje se povezuje s najčešćim oblikom migrene, što upućuje na njezin nasljedni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika