16.09.2009. / 07:37

Autor: Hina

Američki FDA odobrio cjepivo za gripu H1N1

Prva ispitivanja na odraslima pokazala su da cjepivo za H1N1 stvara snažan imunološki odgovor kod većine zdravih odraslih osoba u roku od osam do 10 dana, jednako kao i kod cjepiva za sezonsku gripu

SAD će proizvoditi cjepivo protiv gripe tipa H1N1SAD će proizvoditi cjepivo protiv gripe tipa H1N1Američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) u utorak je objavila da je odobrila četiri tipa cjepiva protiv virusa gripe H1N1, čija se distribucija diljem SAD-a očekuje čim prve zalihe budu raspoložive, za oko četiri tjedna.

"Današnje odobrenje dobra je vijest za odgovor naše zemlje na virus H1N1. To će cjepivo pomoći da se pojedinci zaštite od ozbiljnog obolijevanja i smrti od gripe", kazala je povjerenica FDA Margaret Hamburg.

Proizvođači cjepiva su CSL Limited, MedImmune LLC, Novartis Vaccines i Diagnostics Limited, te Sanofi Pasteur Inc., i svi imaju dugu povijest proizvodnje sigurnih cjepiva protiv sezonske gripe, navodi u priopćenju FDA.

Prva ispitivanja na odraslima pokazala su da cjepivo za H1N1 stvara snažan imunološki odgovor kod većine zdravih odraslih osoba u roku od osam do 10 dana, jednako kao i kod cjepiva za sezonsku gripu.

U tijeku su klinička ispitivanja cjepiva, kako bi se odredila optimalna doza cjepiva za djecu.

Osobe s po život opasnom alergijom na jaja, ili neki drugi sastojak cjepiva, ne bi se trebale cijepiti, navodi FDA, te dodaje da su sudionici kliničkih ispitivanja dobro podnosili cjepivo.

Vezane vijesti

Eksperimentalno cjepivo za hepatitis C pokazuje prve rezultate

Eksperimentalno cjepivo za hepatitis C pokazuje prve rezultate

Novo cjepivo protiv hepatitisa C, kronične bolesti jetara, u prvim je fazama kliničkog ispitivanja na ljudima pokazalo obećavajuće rezultate,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika