18.09.2009. / 19:05

Autor: Hina

Inzko nametnuo zakone koji omogućuju ukidanje supervizije u Brčkom

U Inzkovoj se odluci ističe kako se mora potvrditi da će entiteti poštovati te zakone, jer samo pod tim uvjetom Vijeće za provedbu mira (PIC) može donijeti odluku o službenom prestanku međunarodne supervizije nad područjem Brčkog uvedene Daytonskim sporazumom

Valentin InzkoValentin InzkoVisoki predstavnik za BiH Valentin Inzko u petak je odlučio nametnuti paket zakona o statusu brčkog distrikta, što je nužan preduvjet za ukidanje međunarodne supervizije nad tim dijelom bosanskohercegovačkog područja.

Inzko je u Sarajevu izjavio kako je odluku o nametanju zakona donio jer su vlasti Federacije BiH i Republike Srpske odavno propustile sve rokove u kojoma je to trebalo obaviti.

"Ti su zakoni trebali biti donešeni još prije devet godina, a entiteti nisu ništa učinili", kazao je Inzko.

Riječ je o zakonu koji osobama s prebivalištem u Brčkom omogućuje da se odluče za državljanstvo jednog od dvaju entiteta, zakonu koji obvezuje entitete da preuzmu podjednake obveze u opskrbi distrikta strujom te zakonu koji određuje da vlasti distrikta imaju pravo na tri posto imovine koju je BiH u zlatu naslijedila od bivše Jugoslavije.

U Inzkovoj se odluci ističe kako se mora potvrditi da će entiteti poštovati te zakone, jer samo pod tim uvjetom Vijeće za provedbu mira (PIC) može donijeti odluku o službenom prestanku međunarodne supervizije nad područjem Brčkog uvedene Daytonskim sporazumom.

Takva odluka mogla bi biti donesena na zasjedanju PIC-a najavljenu za studeni.

Vezane vijesti

Inzko: Posao međunarodne zajednice u BiH nije gotov

Inzko: Posao međunarodne zajednice u BiH nije gotov

Posao međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini još nije završen i ona se mora nastaviti angažirati kako bi se osiguralo poštivanje Daytonskog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika