20.09.2009. / 19:23

Autor: Hina

Gates odbacio kritike odustajanja od proturaketnog štita u Europi

Novi plan, podsjetio je Gates u svojoj kolumni, "loše je interpretiran - kao neka vrsta ustupka Rusiji"

Robert GatesRobert GatesAmerički ministar obrane Robert Gates u nedjelju je odbacio kritike odustajanja od američkog projekta proturaketnog štita u Europi, kazavši kako se novim planom ni na koji način ne popušta Rusiji.

U kolumni objavljenoj u The New York Timesu, Gates tvrdi kako prvobitni plan nije bio operativan prije 2017. te je inzistirao na činjenici da će izmjene donijeti mogućnost veće fleksibilnosti za prilagodbu na potencijalne nove prijetnje, s obzirom da one ranije postupno iščezavaju.

Predsjednik Barack Obama u četvrtak je najavio odustajanje od projekta proturaketnog štita u Europi koji već dulje vrijeme uzrokuje napetosti u odnosima s Rusijom, jer podsjeća na razdoblje Hladnoga rata. Obama je kazao kako se radi o strateškoj izmjeni utemeljenoj na ponovnoj procjeni stanja s obzirom na iransku prijetnju.

Novi plan, podsjetio je Gates u svojoj kolumni, "loše je interpretiran - kao neka vrsta ustupka Rusiji." No istina je da smo u fazi kada nastavljamo raditi na drukčijem proturaketnom obrambenom štitu u Europi, piše Gates.

Vezane vijesti

Rusiji nejasno pitanje američkog proturaketnog štita

Rusiji nejasno pitanje američkog proturaketnog štita

Rusiji nije jasno što joj Washington nudi kada je u pitanju američko-europski raketni štit, ali će uskoro dati svoj odgovor na planove uspostave… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika