10.06.2011. / 14:28

Autor: Hina

Gates poziva NATO-ove saveznike da povećaju vojni proračun

Američki ministar obrane Robert Gates upozorio je u petak zapadne saveznike NATO-a da nedovoljno izdvajaju za obranu i da im nedostaje političke volje, istaknuvši da bi upravo ti nedostaci, koji su se pokazali u Libiji, mogli "ugroziti" uspješnost misije.

Robert GatesRobert GatesAmerički ministar obrane Robert Gates upozorio je u petak zapadne saveznike NATO-a da nedovoljno izdvajaju za obranu i da im nedostaje političke volje, istaknuvši da bi upravo ti nedostaci, koji su se pokazali u Libiji, mogli "ugroziti" uspješnost misije.

"Što se tiče NATO-ove operacije u Libiji, u oči bode činjenica da nedostatak kapaciteta i volje može ugroziti sposobnost saveza da vodi integriranu, uspješnu i održivu kampanju u zraku i na moru", rekao je Gates na skupu neprofitne istraživačke organizacije u Bruxellesu, dan nakon susreta s kolegama iz 28 zemalja članica NATO-a.

Gates je upozorio da u savezu ne smiju postojati "dvostruka mjerila", da se neke zemlje ograniče na humanitarne operacije, a da druge nose teret borbenih operacija.

"To više nije hipotetska briga i to je neprihvatljivo", istaknuo je.

Budućnost NATO-a mogla bi biti "mračna" ako saveznici odustanu od dovoljnog ulaganja u obranu, dok savez operativno djeluje na dvjema bojišnicama, u Libiji i u Afganistanu, rekao je.

Usto je dodao da pet od 28 zemalja - SAD, Velika Britanija, Francuska, Grčka i Albanija - troše na obranu dogovorenih 2 posto BDP-a.

Vezane vijesti

Izaslanstvo ICC-a u Libiji

Izaslanstvo ICC-a u Libiji

Predstavnici Međunarodnoga kaznenog suda (ICC) doputovali su u Libiju kako bi osigurali oslobađanje svojih kolega koji su zatočeni prošlog tjedna,… Više

Komentari

registracija
12/12/10

Klarens, 10.06.11. 18:21

To vam sitnozubci
ZNACHI.................
Povechajte broj
VOJNIKA na terenu !!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika