21.09.2009. / 09:30

Autor: Martina Čizmić

Hashim Thaçi prijeti ostavkom i prijevremenim izborima

Dok god Europa ne donese jedinstven stav prema Kosovu i ne krene sa odlučnom pomoći i stavom prema toj državi čini se da će i dalje biti zategnuti odnosi između Prištine i Bruxellesa

Hashim Thaçi i Fatmir SejdiuHashim Thaçi i Fatmir SejdiuKosovski premijer Hashim Thaçi zaprijetio je svojim odlaskom i raspisivanjem prijevremenih izbora zbog pritiska Bruxellesa i Europske unije i potpisivanja protokola o suradnji između misije za očuvanje reda Eulex i srpske policije.

To je samo još jedan dokaz da se odnosi između Prištine i Bruxellesa pogoršavaju. Thaçi i predsjednik Kosova Fatmir Sejdiu smatraju da protokol ugrožava suverenost i teritorijalni integritet kosova i ne žele s njim imati ništa. No, u Bruxellesu pripremaju još dva slična sporazuma koji bi se ticali sudjelovanja Eulexa i srpske vlade u pitanjima carine i sudstva.

No, s druge strane dvojica čelnih ljudi Kosova našli su se na udaru brojnih nevladinih organizacija koji ih optužuju da su oštetili kosovsku državnost.

Kosovski Albanci sve više predbacuju Eulexu preveliku suradnju sa Srbijom, dok kosovski Srbi smatraju da je Eulex previše naklonjen Prištini.

Osim Eulexa i Europska unija gubi potporu zbog usporavanja procesa integriranja Kosova u europsku obitelj. Prije svega zbog toga što Slovačka, Rumunjska, Grčak, Cipar i Španjolska još uvijek nisu priznale Kosovo kao neovisnu državu. Te države čekaju odluku Međunarodnog suda u Haagu koja se očekuje sredinom sljedeće godine.

Dok god Europa ne donese jedinstven stav prema Kosovu i ne krene sa odlučnom pomoći i stavom prema toj državi čini se da će i dalje biti zategnuti odnosi između Prištine i Bruxellesa.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika