22.09.2009. / 15:23

Autor: Andrea Belin

9 super savjeta: Kako bez dijete izgubiti 5 kilograma

Za početak se oslobodite stresa, slatkiša, a bilo bi dobro da izbjegavate restorane. Nudimo vam još nekoliko savjeta koji će vaše tijelo dovesti u red!

Bez muke možete smršaviti kilogram tjednoBez muke možete smršaviti kilogram tjednoKako bi izgubili najmanje jedan kilogram u tjedan dana, ne smijete unijeti u organizam više od petsto kalorija dnevno. Ne trebamo vam napominjati da ukoliko želite smršaviti morate jesti manje, međutim osim regulacije prehrane potrebno je promijeniti i neke životne navike.


1. Oslobodite se stresa
Kada ste pod stresom, organizam luči hormon kortizol koji potiče debljanje, naročito na predjelu trbuha. Nažalost, s godinama se osobe teško rješavaju viška ovog hormona. Dakle, ukoliko ste zrelije dobi i masne naslage na trbuhu vas užasno živciraju, bavite se aktivnostima koje će vas smiriti, primjerice, masaže, promjena frizure, čitanje... Preporuča se i bavljenje fizičkom aktivnošću.

2. Zapišite sve što ste pojeli
Znanstvenici su proveli istraživanje koje je pokazalo da osobe koje napišu na list papira sve što su taj dan pojele, lakše skidaju masne naslage. Tajna je u tome što ukoliko ne zapišu, zaborave što su sve unjeli u organizam i trpaju u želudac sve što im dođe pod ruku. Kada vide crno na bijelo što su sve već pojeli, suzdržavaju se od hrane.

3. Ne preskačite užinu
Ukoliko je vaš organizam bez hrane duže vrijeme, razina šećera naglo opada, a u takvoj situaciji osobe posežu za slatkišima. Dakle, pojedite nešto svaka dva do tri sata. Najnovija istraživanja su pokazala da se u kvalitetnu užinu ubraja voće, povrće i hrana koja je bogata biljnim uljima, a to su bademi i orasi.

4. Brojite kalorije
Kombinirajte načine na koji ćete izgubiti kalorije. Najidelanije bi bilo kada bi 250 kalorija dnevno izgubili hranom, a drugim 250 vježbanjem. Za početak iz prehrane izbacite masne sireve i slatkiše. Ukoliko nemate vremena za teretanu, pokušajte odvojiti pola sata dnevno za hodanje.

5. Obratite pažnju na pića
Na pića koja unosimo u organizam ne obraćamo toliko pažnju, a neki sastojci slatkih napitaka također su glavni uzročnici gojaznosti, naročito voćni sokovi. O alkoholu da i ne govorimo. Ukoliko želite smršaviti, alkoholna pića izbjegavajte u širokom krugu. Boca vina, primjerice ima 500 kalorija.

6. Izbjegavajte restorane
Hrana u restoranima je puno kaloričnija od one koju pripremamo kod kuće. Napunite frižider zdravim namirnicama i uživajte u romantičnim večerama sa svojom boljom polovicom koje ćete zajedno pripremati.

7. Obratite pažnju na porcije
Ako ste do sada imali naviku da hranu stavljate na tanjur nekoliko puta nije ni čudno što ste se udebljali. Ako porciju smanjite za samo petnaest posto, po jednom obroku izbaciti ćete dvjesto kalorija.

8. Unosite više bjelančevina
Ukoliko konzumirate hranu bogatu bjelančevinama duže ćete biti siti. Mlijeko i mliječni proizvodi, sve vrste mesa, riba, soja, grah, leća, grašak i jaja bogati su bjelančevinama stoga ih svakako uvrstite u prehranu.

9. Izbjegavajte slatko
Slatkiša ćete se najlakše odreći ako ih u potpunosti izbacite iz prehrane. Na taj način ćete postepeno gubiti volju za konzumacijom takvih namirnica. Kolači, čokolada i sladoled jedni su od najvećih uzročnika gojaznosti pa ako vam je trenutačno jedini cilj u životu senzacionalna linija tijela, sljedeći put u trgovini izbjegavate police sa slatkim namirnicama.

Vezane vijesti

Zdravo je i "light", ali budi apetit

Zdravo je i "light", ali budi apetit

Mnoge žene koje poznajem trude se biti što mršavije, odnosno, održavati svoju tjelesnu težinu što više u granicama koje su im zadali drugi ili su pak… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika