Objavljeno u Nacionalu br. 724, 2009-09-29

Autor: Robert Bajruši

Political Report

Bitka za HDZ: Premijerka protiv Bebića i Sanadera

DUBOKE SUPROTNOSTI razdiru vladajuću stranku, a potvrda sukoba sve brojnijih kadrova bliskih premijerki i pobornika bivšeg premijera bio je i sukob Jadranke Kosor i Luke Bebića u Predsjedništvu HDZ-a

IZOLIRANI LUKA BEBIĆ Predsjednik Sabora nije dobio
potporu ni od jednog člana Predsjedništva HDZ-a, a Vladimir
Šeks i Božidar Kalmeta su nakon
okršaja izrazili svoju potporu premijerkiIZOLIRANI LUKA BEBIĆ Predsjednik Sabora nije dobio potporu ni od jednog člana Predsjedništva HDZ-a, a Vladimir Šeks i Božidar Kalmeta su nakon okršaja izrazili svoju potporu premijerkiSkriven od javnosti, na posljednjem sastanku Predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice odigrao se prvi žestoki verbalni sukob, koji je potvrdio duboke suprotnosti koje razdiru vladajuću stranku. Sudionici su bili Jadranka Kosor i Luka Bebić, čija je iznimno neugodna svađa upozorila na duboke podjele u vrhu HDZ-a. No to nije bila samo interna svađa. Dobri poznavatelji prilika u HDZ-u tvrde da je to početak obračuna Jadranke Kosor s predstavnicima bivšeg premijera Ive Sanadera u stranačkom predsjedništvu i Središnjem odboru, a čiji je predvodnik Luka Bebić.

Nacional je prvu informaciju o dramatičnoj izmjeni teških riječi dobio prije tjedan dana od jednog člana HDZova predsjedništva. Ovih dana autentičnost priče su potvrdila još dvojica sudionika sastanka, koji su događaje ocijenili kao “dramatične”. Sukob je svojim upadicama i nepristojnim ponašanjem potaknuo Bebić, a svjedoci potvrđuju da se sve ovako odvijalo. Dok je Jadranka Kosor govorila, Bebić ju je iznenada prekinuo i pokušao nešto komentirati. Iživcirana premijerka žestoko je reagirala: “Zašuti, nisam ti dala riječ.”


Uslijedila je Bebićeva replika koju sudionici sjednice opisuju kao prilično netaktično izrečenu: “A tko si ti da ja od tebe moram tražiti riječ?” Odgovor Jadranke Kosor je bio kratak i jasan: “Ja sam predsjednica Vlade i predsjednica HDZ-a. A tko si ti?” Njezin odgovor - tvrde sudionici sjednice - posve je Luku Bebića izbacio iz takta, i najprije je stvarno zašutio, a onda, desetak minuta kasnije, ustao i napustio prostoriju. Treba ponoviti, ovdje nije riječ o običnoj svađi, kakvih je prilikom donošenja važnih odluka bilo u svim strankama, nego o pokazatelju velikih napetosti i razlika unutar HDZ-a, koje su se do sada uspješno skrivale od hrvatske javnosti. U tom kontekstu, sukob na relaciji Bebić - Kosor sadrži dvije dimenzije: prvo, to je potvrda osobne netrpeljivosti koja vlada među pojedinim članovima Predsjedništva HDZ-a, unutar kojeg djeluje nekoliko neformalnih grupacija, koje su međusobno snažno antagonizirane. I drugo, još je važnije to što je taj sukob pokazao da u vrhu HDZ-a traje borba za prevlast unutar stranke, ali i u Vladi. Glavni sudionici su premijerka Jadranka Kosor, koja potiho nastoji, ne samo formalno nego i stvarno preuzeti vlast, te Ivo Sanader koji, iako je dobrovoljno abdicirao još prije tri mjeseca, odbija se odreći političke moći i utjecaja na donošenje važnih odluka i kreiranje kadrovske politike u državi.

Luka Bebić je Sanaderov najjači čovjek u vlasti i sukob s Jadrankom Kosor potvrđuje kako predsjednik Sabora vjeruje da mu ni premijerka ne može ništa. Pritom ne samo da ga nije podržao nitko od prisutnih članova Predsjedništva HDZ-a, nego su Vladimir Šeks i Božidar Kalmeta nedugo potom izrazili podršku Jadranki Kosor. Kad je vidio što se zbiva, Luka Bebić je otišao sa sastanka, i bilo je jasno da je toga dana doživio težak poraz od Jadranke Kosor. U stvarnosti, poražen je Ivo Sanader, donedavno neprijeporni predvodnik HDZ-a, koji je u manje od stotinu dana otkako je napustio vlast sve više na margini i prisiljen je gledati kako dio njegovih dojučerašnjih sljedbenika prilazi premijerki Kosor, a ostali, malo-pomalo, ostaju bez utjecaja. Najvažniji od preostalih sanaderovaca nedvojbeno je Luka Bebić, koji je posljednjh godina postao drugi po značaju unutar HDZ-ove hijerarhije. Ali njegov utjecaj potkopan je Sanaderovim odlaskom, kao i medijskim aferama u kojima se otkrilo da je Bebić u državnim tvrtkama zapošljavao znance i ljude iz svojeg rodnog kraja.

Premda je još uvijek predsjednik Hrvatskog sabora, podatak da je stvarno morao zašutjeti pred Jadrankom Kosor, a onda i napuštanje važnog sastanka, više su nego signifikantni. Kadrovske promjene i “preslagivanja” unutar HDZ-a bili su povod zajedničkom ručku Ive Sanadera i Jadranke Kosor u zagrebačkom restoranu Baltazar. Premda je u javnost puštena informacija kako je Sanader čestitao predsjednici Vlade zbog najave slovenske deblokade pregovora Hrvatske i Europske unije, istina je bitno drukčija. Bio je to težak susret, a povod je bilo Sanaderovo nezadovoljstvo potezima koje povlači Jadranka Kosor. Nekadašnji šef HDZ-a - s punim pravom - strahuje kako je u tijeku proces svojevrsne desanaderizacije, i zasad još uvijek lagane eliminacije njegovih kadrova. To je sukus razgovora za vrijeme ručka u Baltazaru. Sanader je premijerki cijelo vrijeme predbacivao, a u kakvim su odnosima pokazuje i to što se kasnije više ni jednom nisu čuli. Uostalom, i već spomenuti sastanak HDZ-ova predsjedništva pokazuje da Jadranka Kosor počinje dobivati sve više stranačkih saveznika. Kad je postala premijerka i predsjednica HDZ-a, od važnijih dužnosnika podržavao ju je jedino Branko Bačić, također nedavno imenovani glavni tajnik HDZ-a.ODREKLI SE BEBIĆA Ministar Šuker te članovi
Predsjedništva HDZ-a
Hebrang i ŠeksODREKLI SE BEBIĆA Ministar Šuker te članovi Predsjedništva HDZ-a Hebrang i Šeks

Bačić se sve brže uspinje unutar vladajuće stranke, na što sigurno utječe i bliskost s Jadrankom Kosor. Osim toga, još od djetinjstva je prijatelj s ustavnim sucem i bivšim ministrom pravosuđa Miroslavom Šeparovićem, koji ima izniman utjecaj unutar HDZa. Prema riječima visokopozicioniranih hadezeovaca, posljednjih tjedana i Vladimir Šeks pokazuje sve veću naklonost prema Jadranki Kosor. Premda je u političkoj karijeri imao i padova, Šeks je u sadašnjoj vladajućoj garnituri jedini koji se još od 1989. nalazi u samom vrhu HDZ-a. U drugoj polovini 90-ih bio je politički pokrovitelj Jadranke Kosor, a Sanaderovim odlaskom ponovo je postao vrlo značajan pripadnik vladajuće hijerarhije. Njegovo svrstava nje uz Jadranku Kosor moglo bi osigurati savezništvo koje bi definitivno umanjilo Sanaderov utjecaj u HDZ-u. Božidar Kalmeta nema toliku moć na nacionalnoj razini, ali nesumnjivo je najjači HDZ-ov dužnosnik u Zadru i Dalmaciji. Vodi ministarstvo koje ovisi o proračunskim sredstvima i zato je logično da se priklonio ekipi oko Jadranke Kosor. Za predsjednicu Vlade važna je podrška koju dobiva od Andrije Hebranga, predsjedničkog kandidata HDZ-a. Hebrang je unutar stranke u nekoliko navrata podržao Jadranku Kosor. Njegovi suradnici tvrde da je potpuno neistinita nedavno plasirana vijest u kojoj se Hebrang suprotstavio smjeni direktora HEP-a Ivana Mravaka.

Po njihovu objašnjenju, Hebrang je samo tražio da se najprije ispitaju optužbe protiv Mravaka, no kada je podignuta optužnica, više se nije htio miješati u tu aferu. Vjerojatno i zato što je u aferi Kamioni branio Berislava Rončevića i pritom se prilično kompromitirao. Jadranku Kosor sve eksplicitnije podržava i veći broj HDZ-ovih dužnosnika u županijskim i lokalnim organizacijama. Teško je i zamisliti drukčiji razvoj događaja. Većina tih kadrova bila je bespogovorno lojalna Sanaderu, ali njegov iznenadni odlazak ih prisiljava okupiti se oko novog centra moći, a njega formira Jadranka Kosor. Sanader sve više postaje prošlost, a slabljenje utjecaja bivšeg premijera najbolje se vidi na primjeru marginalizacije Luke Bebića kao njegova posljednjeg saveznika u vrhu vlasti. To više nije ni ministar zdravstva Darko Milinović, koji se etablira predvodnikom desne struje HDZ-a, ali u vladajućoj ga stranci opisuju kao samostalnog igrača, a ne saveznika Ive SanaJadrandera.

Svađa između Jadranke Kosor i Luke Bebića najteži je, ali ne i jedini sukob koji traje unutar HDZ-a. Tek nešto slabije sukobili su se ministri Petar Čobanković i Božidar Kalmeta, a razlog su kadrovske smjene u javnim poduzećima i državnoj upravi. Čobanković je optužio Kalmetu da provodi smjenu slavonskih hadezeovaca, a protežira svoje ljude koji dolaze iz Dalmacije. Pod kritikama se opet našao i Bebić, a posebno ga, kao protivnika kadrova iz Slavonije, napadaju šef Hvidre Josip Đakić i nekadašnji ministar policije Ivica Kirin. U takvim okolnostima, nedavno je Jadranka Kosor pred najbliže suradnike postavila strateški plan koji se, uvjetno govoreći, sastoji od tri faze. Tu valja istaknuti da je riječ o strategiji u slučaju relativno normalnog razvoja političkih prilika u idućih pola godine. Primarni zadatak vladajuće koalicije jest izrada državnog proračuna za 2010. godinu. Većina vodećih ekonomskih stručnjaka izrazila je sumnju u završetak recesije i oporavak hrvatskoga gospodarstva u idućoj godini. Tim stajalištima se priklonila i Jadranka Kosor, međutim prve najave proračuna pokazuju da Vlada i dalje odbija poduzeti veće mjere štednje. Riječ je o strahu od većih socijalnih nemira, ali i raspada vladajuće koalicije, budući da bi “rezanje” proračuna izazvalo sukob s HSS-om.

DAMIR POLANČEC, potpredsjednik Vlade, stavio je podršku premijerki ispred svađe sa ŠukeromDAMIR POLANČEC, potpredsjednik Vlade, stavio je podršku premijerki ispred svađe sa ŠukeromJadranka Kosor to želi izbjeći po svaku cijenu i zbog toga će njezina vlada donijeti proračun koji nije razvojni, ali jamči opstanak vladajuće koalicije. Iduća faza uključuje predsjedničke izbore i pružanje podrške Andriji Hebrangu. Koliko će Jadranka Kosor pomoći njegovoj kandidaturi i eventualnom plasmanu u drugi krug, toliko će Hebrang poslije biti njezin saveznik u unutarstranačkim obračunima. Jadranka Kosor će sigurno trebati saveznike jer posljednja faza uključuje rekonstrukciju Vlade. Iako je nedavno eksplicitno odbacila zahtjeve za smjenu dijela ministara, u slučaju opstanka HDZ-ove vlade premijerka će morati provesti i tu mjeru. Uostalom nedugo nakon što je naslijedila Sanadera, oko gospodarskih pitanja se počela konzultirati sa Željkom Lovrinčevićem, guvernerom Hrvatske narodne banke Željkom Rohatinskim i njegovim zamjenkom Borisom Vujčićem. Ni jedan od te trojice renomirnih stručnjaka nije član HDZa, a u pojedinim pitanjima zagovaraju bitno drukčija rješenja nego Ivan Šuker i Damir Polančec. Ovih je dana u intervjuu za Novi list i Lovrinčević apelirao na kadrovska pojačanja u Vladi, a s obzirom na bliskost s premijerkom, takvo što ne bi izjavio bez njenog znanja ili ako bi mislio da će time narušiti njihov odnos. Rekonstrukcija Vlade - koja je apsolutno nužna - značit će i definitivni raskid Jadranke Kosor i Ive Sanadera. U protekla tri mjeseca ona je započela tihu desanaderizaciju, nedavno je Luki Bebiću i Bianci Matković pokazala tko je novi šef u HDZ-u, i u idućim mjesecima realno je očekivati nastavak eliminacije Sanaderovih kadrova i instaliranje ljudi kojima vjeruje Jadranka Kosor.

Sumrak Sanaderu bliskih kadrova

■ U još lošijem položaju od Luke Bebića je Bianca Matković, koja je de facto u Sanaderovo ime upravljala Ministarstvom vanjskih poslova, a sada ju je Jadranka Kosor marginalizirala unutar Vlade. Slično je prošao i Mario Zubović, Sanaderov prijatelj i šef saborskog Odbora za vanjsku politiku, koji, primjerice, uopće nije uključen u trenutačno najvažniji hrvatski vanjskopolitički proces, a to je normalizacija odnosa Hrvatske i Slovenije. Zajedno sa Sanaderom odstupio je i Ivan Jarnjak, godinama glavni kadrovik HDZ-a, a sada običan saborski zastupnik.

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

registracija
8/8/09

tovar62, 30.09.09. 09:55

Jadro rastraj te stare udbase imat ces jos visu podrsku.vise su dopizdili svima a oni su i opljackali Hrvatsku,,,puno srece


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika