01.10.2009. / 10:03

Autor: Martina Čizmić

Tajkuni iza rešetaka: Bavčaru i Šrotu prijeti 8 godina zatvora

"Cijeli je postupak započeo zbog prijave Zorana i Damjana Jankovića i tvrtke Electa", rekao je Bavčar odgovorivši tako na pitanje koga smatra odgovornim za akciju

Igor Bavčar i Boško ŠrotIgor Bavčar i Boško ŠrotDvojica slovenskih tajkuna Igor Bavčar i Boško Šrot koji su jučer ujutro u lisicama privedeni u policijske postaje, a tijekom informativnog razgovora pretraživane su im kuće i poslovni prostori, ponovno su na slobodi.

Iako je cijela slovenska javnost bila šokirana policijskom akcijom, a dvojica tajkuna se pravdala kako ne vide razloga za takvo postupanje, čini se da su kriminalisti ipak otkrili dovoljno dokaza za podizanje optužnice.

Naime, osim Šrota i Bavčara, policija je privela još tri osobe koje su Bavčarevi najbliži suradnici - Bojana Finka, direktora Bavčareve tvrtke FB Investicije, Nastju Sušinskog, predsjednikna uprave Maksime Holdinga i njegovog brata Kristijana Sušinskog, inače direktora financija u Istrabenzu. U pritvoru je završio i vlasnik Sportine Bahtijar Bajrović te vlasnik Pom-Investa Ivan Vizjak. No, policija je sve privedene pustila na slobodu nakon obavljenog razgovora.

No, da je cijela akcija bila osmišljena na brzinu govori i činjenica da je na jednom od naloga za pretres Bavčarevog prostora bio napisan krivi kućni broj.

Bavčar je nakon izlaska iz pritvora za medije izjavio kako je ogorčen i šokiran što je uopće došlo do istrage.

"Dokumentacija je bila kriva, policija je ušla u prostore, za koje nije imala nalog za pretres", rekao je Bavčar i dodao "nekome se jako žurilo da zamete neke druge afere koje su trenutno aktualne u Sloveniji".

"Cijeli je postupak započeo zbog prijave Zorana i Damjana Jankovića i tvrtke Electa", rekao je Bavčar odgovorivši tako na pitanje koga smatra odgovornim za akciju.

Inače, ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković, još je prošle godine podnio kaznenu prijavu zbog prijevare protiv Šrota i Bavčara, a vezano uz prodaju udjela u Mercatoru i Istrabenzu.

Policija je potvrdila kako istraga ide u nekoliko smjerova, a najviše se koncentriraju na zlouporabu položaja i pranje novca, zbog čega je, sumnjaju, nastala velika gospodarska šteta. Prema policijskim procjenama ona bi mogla iznositi i nekoliko milijuna eura.

Prema slovenskom zakonu, za zlouporabu položaja prilikom čega je ostvarena veća imovinska korist ili prouzročena veća šteta, moguće je dobiti kaznu zatvora do osam godina. Jednako je i za kazneno djelo pranja novca, s tim da bi se u tom slučaju mogla i zaplijeniti nezakonito stečena imovina.

Vezane vijesti

Policija istražuje prijetnje smrću Holy

Policija istražuje prijetnje smrću Holy

Zagrebačka policija je potvrdila kako je dobila prijavu ministrice zaštite okoliša i prirode, Mirele Holy, kako joj prijete smrću u pismima… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika