06.10.2009. / 07:54

Autor: Martina Čizmić

Nove sigurnosne mjere: Zbog terorista prije leta pregled rendgenom

Jedan od stručnjaka za sigurnost ističe kako je napredak u tehnici, pogotovo što se tiče smanjivanja detonatora zasigurno pomogao teroristima, a odmogao osiguranju

Putnici bi uskoro mogli prolaziti i kroz rendgenPutnici bi uskoro mogli prolaziti i kroz rendgenPutnici u Europi mogli bi se susresti sa pojačanim mjerama sigurnosti u zrakoplovnim lukama, kao posljedica posljednjih Al-Quaedinih prijetnji, piše Times.

Francuski obavještajni krugovi sve su zabrinutiji zbog posljednjeg u nizu načina na koji Al-Quaedini agenti napadaju - noseći eksploziv unutar tijela.

Iako je eksplozija u tom slučaju manjeg dometa te nije toliko ubitačna, mogla bi biti kobna ukoliko se eksploziv detonira primjerice u zrakoplovu. Pogotovo ukoliko je prethodno izvađen iz tijela i smješten unutar kokpita ili kabine.

Protumjere bi stoga mogle biti drakonske, piše Times. Osim sada već uobičajenog skidanja cipela i pregleda tekućina, putnici bi mogli biti prisiljeni prolaziti kroz rendgen ili predavati sve elektronske uređaje koji mogu poslužiti kao detonatori, ističe francuski Le Figaro.

Jedan od stručnjaka za sigurnost ističe kako je napredak u tehnici, pogotovo što se tiče smanjivanja detonatora zasigurno pomogao teroristima, a odmogao osiguranju.

Prolazak kroz velike rendgenske uređaje, koji se sada koriste za pretraživanje potencijalnih krijumčara droge, moglo bi dodatno usporiti prolaz putnika kroz zrakoplovne luke, poglavito one kroz koje dnevno prođu deseci, pa i stotine tisuća ljudi. No, isto tako, rendgenski uređaji pokazuju samo metalne ili čvrste predmete, dok bi se mekaniji eksploziv bez problema mogao prokrijumčariti i uz takav pregled.

Al-Qaeda je već najavila da će upute za sastavljanje priručne bombe, njeno skrivanje i aktiviranje postaviti na internet, a samo je pitanje vremena kada će se takav način terorističkih napada proširiti po svijetu.

Stručnjaci se već dulje vremena pribojavaju ovakvog načina prenošenja eksploziva, koji je inače karakterističan za krijumčarenje droge.

Javnost je već dovoljno ogorčena strogim mjerama osiguranja u zrakoplovnim lukama, a eventualno dodatne sigurnosne mjere neće naići na odobravanje ni grupa za zaštitu ljudskih prava.

Stoga će se, barem za sada, osiguranja u velikim europskim zrakoplovnim lukama fokusirati na dosadašnje mjere - izdvajanje sumnjivih putnika i nasumičnu pretragu.

Vezane vijesti

Norveška tragedija: Najmanje 80 mrtvih

Norveška tragedija: Najmanje 80 mrtvih

Teroristička skupina Ansar al-Džihad al-Alami, ili Pomagači globalnog džihada, tvrdi da je odgovorna za napade u Oslu u kojima je poginulo najmanje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika