07.10.2009. / 11:50

Autor: Andrea Belin

5 ukusnih namirnica koje jamče blistav osmijeh

Jabuke, cimet, piletina i jogurt samo su neke od namirnica koje će na prirodan način zaštititi vaše zube, te uvijek svjež dah...Svakako ih kušajte!

Kušajte hranu koja čuva zdravlje zubiKušajte hranu koja čuva zdravlje zubiHollywoodski osmijeh nije nimalo privlačan u kombinaciji s lošim zadahom. Ukoliko smatrate da vam je osmijeh jedan od glavnih aduta kojim ćete pridobiti naklonost muškarca, prije nego vaš odnos postane dublji, povećajte konzumaciju sljedećih namirnica. Zdravi zubi i ugodan zadah su zagarantirani!

Jabuka

Polaganim žvakanjem ove namirnice očistiti ćete zube i ukloniti sve štetne bakterije u usnoj šupljini. Inače, jabuke obiluju kalcijem i fosforom koji blagotvorno utječu na izgradnju zubiju. Neki sastojci jabuke sprečavaju pojavljivanje karijesa i jačaju zubno meso.

Jogurt

Jogurt također kao i jabuke, smanjuje broj bakterija u usnoj šupljini koje uzrokuju loš zadah i propadanje zubiju. Znanstvenici su proveli i jedno istraživanje u kojem su ispitanici konzumirali jogurt pola godine kako bi se utvrdilo kako ovaj mliječni proizvod utječe na zube i zubno meso. Rezultati su pokazali da se kod tih istih ljudi razina lošeg zadaha smanjila za čak osamdeset posto.

Sir, piletina, oraščići

Ova namirnice također obiluju kalcijem i fosforom koji između ostalih pozitivnih reakcija na zube i zubno meso, pohranjuju minerale u zubnu caklinu koju su predhodno uništile kiseline.

Čaj

Čaj je odličan protivnik bakterijama koje se skupljaju na zubima i uzrokuju plak. Neka istraživanja su pokazala da ovaj napitak pomaže u prevenciji i nekih opasnih zubnih bolesti. Valja zapamtiti da je crni čaj puno učinkovitiji u borbi protiv ljepljivih naslaga na zubima.

Cimet

Esencijalno ulje koje se dobiva od cimeta također uklanja bakterije, a naročito one koje proizvode hidrogen sulfid koji je jedan od glavnih uzročnika lošeh zadaha. Ako niste ljubitelj cimeta u njegovom prirodnom obliku, žvačite žvake koje također postižu dobre rezultate. Istraživanja su potvrdila da cimet uništava oko pedeset posto svih bakterija i četrdeset posto onih koje su glavni uzročnici lošeh zadaha.

Vezane vijesti

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Europski i australski znanstvenici otkrili su četiri nova gena koje se povezuje s najčešćim oblikom migrene, što upućuje na njezin nasljedni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika