12.10.2009. / 15:12

Autor: Andrea Belin

Iz kućne radinosti: 6 prirodnih lijekova protiv glavobolje

Smjena godišnjih doba za mnoge ljude znači i probleme s glavoboljama, a kako ne biste dane provodili u apoteci i kupovali pregršt sredstva protiv bolova, radije isprobajte jedan od provjereno dobrih recepata iz kućne radinosti

Nekad glava boli zbog dehidracije pa treba piti više vodeNekad glava boli zbog dehidracije pa treba piti više vodeNagle promjene temperature koje su karakteristične za trenutačno razdoblje u godini, jedan su od najvećih uzročnika glavobolje. U takvim situacijama većina ljudi poseže za tabletama, međutim postoji puno prirodnih preparata kojima možete ublažiti bol. Neki od naših savjeta pomoći će vam u tome!

Ublažite bol oblozima
Kako bi ublažili simptome glavobolje, najprije provjerite odgovaraju li vam više topli ili hladni oblozi. Ukoliko težite k toplome, ugrijte se vunenom kapom ili u toploj vodi izmasirajte stopala. Ako vam više odgovaraju hladni oblozi, kockice leda omotajte u ručnik. Ručnik omotajte aluminijskom folijom i stavite ispod jastuka. Smjestite se u krevet tako da vam potiljak bude na oblogu.

Pijte više vode
Mnogi još uvijek ne vjeruju da ih glava može boljeti zbog dehidracije, odnosno nedovoljnog unošenja tekućina u organizam. Sljedeći put kada osjetite glavobolju, pijte puno vode, dnevno najmanje litru i pol.

Menta
Ulje od mente također je jedan od najboljih prirodnih lijekova protiv glavobolje. Nekoliko kapi ulja utrljajte u čelo, potiljak i sljepoočnice. Vjerovali ili ne, bol bi trebala nestati već nakon petnaest minuta.
Umjesto mente možete koristiti i ulje od lavande. Nekoliko kapi nanesite na papirnatu maramicu i povremeno mirišite.

Čajevi
Crni čaj i čaj od ružmarina također pomažu u rješavanju ovakvih bolova. Žličicu osušenog ružmarina stavite u šalicu i prelijte s dva i pol dcl prokuhane vode. Tekućinu ostavite pet minuta, nakon toga procijedite i popijte.
U crni čaj možete dodati nakoliko izgnječenih karanfila i također ostavite da napitak nekoliko minuta stoji. Valja napomenuti da ga ne smijete ostaviti predugo jer bi bilo dobro da ga popijete dok je topao.

Stari recept s krumpirom
Operite krumpir i prerežite ga na pola.Jednu polovicu trljajte u čelo i sljepoočnice sve dok se krumpir ne počne sušiti. Nakon nekoliko minuta glavobolja će sigurno prestati.

Vezane vijesti

Južnoafrikanac izmislio tuširanje bez vode

Južnoafrikanac izmislio tuširanje bez vode

Potaknut prijateljem koji se nije tuširao i nakon višemjesečnog istraživanja, južnoafrički student Ludwick Marishane dobio je svjetsko priznanje za… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika