16.10.2009. / 17:08

Autor: Andrea Belin

Savjeti stručnjaka: Kako pobijediti jesenski umor

Pad raspoloženja, umor, depresija i nesanica karakteristični su za ovo doba godine. Međutim, uz male preinake u prehrani i načinu života vaše će raspoloženje opet biti na vrhuncu

Nedostatak vitamina uzrokuje umorNedostatak vitamina uzrokuje umorPoznato je da se organizam teško prilagođava naglim klimatskim promjenama koje su karakteristične za ovo doba godine. Upravo zbog toga većina ljudi se osjeća umorno, depresivno, a kod nekih se javljaju i različite alergijske reakcije... Savjeti stručnjaka pomoći će vam da se zauvijek riješite takvih problema!

Kako reagira organizam?
Tijekom jeseni obrambena moć organizma slabi, energetski potencijali opadaju, a i raspoloženje je promjenjivo. Da bi se tijelo i psiha prilagodili klimatskim promjenama potrebno je određeno vrijeme jer ovaj proces ovisi o stanju organizma i psihičkoj stabilnosti. Iako ne bi trebao, pogled u ogledalo često puta donosi razočaranje.

Vitaminima protiv umora
Glavni uzročnici umora i pada imuniteta su nedostatak vitamina, minerala i sve manje kretanja na svježem zraku. Upravo zbog toga nutricionisti i liječnici savjetuju više kretanja, laganu fizičku aktivnost, boravak u prirodi i prehranu bogatu vitaminima i antioksidansima. Uz malo truda, novim režimom prehrane i načinom života ukloniti ćemo simptome umora i bezvoljnosti.

Dijeta
Kako bi pobijedili umor karakterističan za ovo doba godine, tijekom dana je potrebno prakticirati više manjih obroka. na taj način rasteretiti ćete organizam i pokrenuti usporeni metabolizam. Dakle, konzumirajte namirnice bogate vitaminima jer oni jačaju imunitet i vraćaju energiju. Također je potrebno piti više čajeva i vode koji organizam oslobađaju toksina.

Pojačana fizička aktivnost
Izbjegavajte dugo sjedenje u zatvorenim kafićima i stalnu vožnju automobilom. Ovo je idealna prilika da napokon krenete u teretanu, a još bolje bi bilo da prakticirate svakodnevne šetnje u prirodi jer sunčeva svijetlost pojačava raspoloženje.

Boja odjeće
Boja odjeće također utječe na psihičko stanje osobe. Stoga, nosite vedre i tople nijanse, a posebno narančastu koja je izvor optimizma. Žuta primjerice, vraća energiju dok ružičasta vedrinu. Izbjegavajte crnu, sivu, plavu i smeđu jer one sputavaju protok energije i uzrokuju negativne misli. Uz sve to vodite aktivan društveni život.

Vezane vijesti

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Europski i australski znanstvenici otkrili su četiri nova gena koje se povezuje s najčešćim oblikom migrene, što upućuje na njezin nasljedni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika