20.10.2009. / 15:15

Autor: Andrea Belin

Saznajte zbog čega su nam nekad potrebne i negativne emocije

Anksioznost i zabrinutost služe za predviđanje opasnosti dok su strasti neophodne u stvaranju jakih veza. To su samo neki od osjećaja koji su neophodni za normalno funkcioniranje svake osobe

Strah je negativna emocijaStrah je negativna emocijaNeki osjećaji nas mogu raspoložiti dok nas drugi bacaju u depresiju. Vjerovali ili ne, sve što čovjek osjeća, bez obzira bilo to negativno ili pozitivno, ima svoju funkciju. Između ostalog, preko osjećaja uspostavljamo odnose s okolinom. Upravo zbog toga osjećaje treba prepoznati i pratiti njihovo razvijanje, pri tome valja zapamtiti da oni uglavnom proizlaze iz glave!

Što radi mozak?
U mozgu postoji određena regija koja se zove "emotivni mozak". Taj dio u mozgu prima impulse, prerađuje ih i aktivira tijelo. Primjerice, ako osjetimo strah, ili ćemo bježati ili se nećemo pomaknuti s mjesta. Kada smo zaljubljeni, srce nam kuca brže ili se pojačano znojimo.

Podjela osjećaja
Postoje dvije vrste emocija. U skupinu primitivnih emocija spadaju strah, seksualno uzbuđenje i bijes dok samilost, kajanje i ljubav spadaju u skupinu složenih osjećaja.

1. Primitivne emocije
Primitivne emocije su pod kontrolom amigdale, centra u mozgu odgovornog za emocije koji se nalazi u unutrašnjosti limbičkog sistema mozga, Nakon povrede tog dijela mozga, postoji mogućnost da čovjek ne osjeti prvotnu emociju, odnosno strah, ali da je još uvijek u stanju osjetiti sreću ili ljubav.

2. Složene emocije
Složene emocije razvile su se nešto kasnije. Kod složenih emocija pored limbičkog sistema i hipotalamusa ključan je i frontalni dio kore velikog mozga. Doduše, zasad su to samo nagađanja, ali sigurno je da prilikom složenih osjećaja veliku ulogu imaju kemijske supstance.

Hormonska kemija
U trenutku kada nešto osjećamo, naš organizam aktivira periferni živčani sistem koji luči određene hormone. Na primjer, lučenje adrenalina povezano je sa strahom, uznemirenošću i panikom. Dopamin, serotonin i noradrenalin najvažniji su neuromodulatori koji stvaraju emocije. Uslijed smanjene razine dopamina, osjećamo sreću, a depresiju kada je smanjena razina serotonina i noradrenalina.

Čemu služe emocije
1. Strast i nježnost- služe za stvaranje jakih i trajnih veza
2. Anksioznost i zabrinutost- služe za predviđanje opasnosti
3. Prezir čuva od negativnih osoba i situacija
4. Entuzijazam je neophodan za dobre poslovne rezultate
5. Bijes pomaže u obrani

Vezane vijesti

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Europski i australski znanstvenici otkrili su četiri nova gena koje se povezuje s najčešćim oblikom migrene, što upućuje na njezin nasljedni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika