21.10.2009. / 17:34

Autor: Hina

Vojske balkanskih zemalja suočene sa smanjivanjem proračuna

Bugarska je tako objavila ovaj mjesec da obustavlja plan kupnje dviju raketnih korveta Gowind, a Slovenija je u kolovozu najavila da ne može izvršiti ulaganja potrebna da bi postala u potpunosti operativnom članicom Saveza

Zbog krize vojske su prisiljene smanjivati proračuneZbog krize vojske su prisiljene smanjivati proračuneSmanjivanje proračuna s kojim su suočene vojske balkanskih zemalja kompliciraju pristup NATO-u zemljama koje žele postati njegovim članicama, rekli su ministri obrane okupljeni u srijedu u Sofiji, javila je francuska novinska agencija France Presse.

"Jedan od najvećih izazova s kojima smo suočeni dolazi od naših ministara financija", rekao je bugarski ministar obrane Nikolaj Mladenov svojim kolegama iz jugoistočne Europe, na godišnjem sastanku procesa Suradnje ministarstava obrane država jugoistočne Europe (SEDM).

On je dodao da je potrebno više uložiti u zajedničke napore. Sudionici skupa priznaju pozornije praćenje potrošnje.

Radi se o posebno osjetljivom naporu za vojske koje su se obvezale modernizirati zbog Saveza, priznao je rumunjski ministar obrane Viorel Oancea, prenosi AFP.

"Uz proračun obrane smanjen za 1,2 posto bruto unutrašnjeg proizvoda, mnogi naši planovi će postati neizvedivi", rekao je naglasivši da tražena modernizacija predstavlja ozbiljan napor.

Bugarska je tako objavila ovaj mjesec da obustavlja plan kupnje dviju raketnih korveta Gowind, a Slovenija je u kolovozu najavila da ne može izvršiti ulaganja potrebna da bi postala u potpunosti operativnom članicom Saveza.

Države članice SEDM-a su: Albanija, BiH, Bugarska, Grčka, Hrvatska, Italija, Makedonija, Rumunjska, Slovenija, Turska, Ukrajina i SAD.

Hrvatsku na ovom skupu predstavlja državni tajnik u Ministarstvu obrane Pjer Šimunović, doznaje Hina iz MORH-a.

Vezane vijesti

Srbija koči BiH na putu u NATO?

Srbija koči BiH na putu u NATO?

Iako su prije nekoliko mjeseci dogovorili knjiženje vojne imovine, vladajuća šestorka nije realizirala dogovor u Parlamentu BiH. Postavlja se pitanje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika