22.10.2009. / 14:51

Autor: Andrea Belin

Zaustavite virus: Kako se na lak način riješiti prehlade

Ukoliko na vrijeme poduzmete određene mjere zašite, velike su šanse da ćete spriječiti razmnožavanje virusa u organizmu

Jesen i zima su vrijeme prehladaJesen i zima su vrijeme prehladaZačepljen nos, povećana tjelesna temperatura i kašalj najčešći su simptomi prehlade. Međutim, ako odmah poduzmete određene mjere zaštite postoji mogućnost da se virus neće zadržati u vašem organizmu. Pojačana fizička aktivnost, pojačan unos tekućine i vitamina C samo su neki od načina kako ćete ojačati imunitet!

Prvi dan
Virus prodire u organizam na tri načina, kroz nos, usta i preko očiju. Ukoliko ste primijetili da osoba u vašoj blizini ne prestaje s kihanjem, prije nego virus dohvati vas, poduzmite neke zaštitne mjere. Dovoljno ćete učiniti ako nakon svakog rukovanja operete ruke, alkoholom prebrišete tipkovnicu računala i slušalicu telefona koje koristite.

Drugi dan
Ako ste se nalazili u blizini osobe koja je kihnula, velika je vjerojatnost da je virus napao i vaš organizam. Kako bi izbjegli daljnje komplikacije, pojačajte unos tekućine u organizam. Obratite pažnju da taj dan popijete najmanje osam čaša vode.

Treći dan
Ukoliko se osjećate bezvoljno, velika je vjerojatnost da ste unatoč prevenciji uspjeli zaraziti virusom. Dakle, vrijeme je za pojačanu fizičku aktivnost. Pola sata šetnje na svježem zraku biti će sasvim dovoljno jer tijekom bilo kakve fizičke aktivnosti hormon endorfin potiče dobro raspoloženje.

Četvrti dan
U trenutku kada se virus počinje razmnožavati u stanicama, većina ljudi ne osjeća nikakve zdravstvene tegobe. Proces traje otprilike dvanaest sati i tek nakon toga počinju se osjećati prvi simptomi, primjerice začepljen nos, peckanje grla, umor... Kapi za nos tada su neizostavan detalj u vašoj blizini.

Peti dan
Ovo je najgore razdoblje za svaku osobu koju je zahvatio virus. Pojačano začepljenje nosa i visoka temperatura samo su neke od pojava koje se počnu javljati nakon nekoliko dana. Tih dana potrebno je ležati u krevetu, unositi puno tekućine i namirnice bogate C vitaminom.

Šesti dan
Ukoliko se niste pridržavali gore navedenih uputa, infekcija će prodrijeti u dišne organe i velika je vjerojatnost da će zahvatiti pluća. Ukoliko ne želite sljedećih tjedan dana provesti u krevetu, vrijeme je da posjetite liječnika koji će vam prepisati antibiotik.

Sedmi dan
Ako virus ipak nije zahvatio pluća, sedmi dan trebali bi se puno bolje osjećati. Ako ste prethodno unosili puno tekućine i vitamin C, sedmi dan biti ćete spremni za nove radne pobjede.

Vezane vijesti

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Europski i australski znanstvenici otkrili su četiri nova gena koje se povezuje s najčešćim oblikom migrene, što upućuje na njezin nasljedni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika