22.10.2009. / 15:11

Autor: Boris Bilas

Hrvatska pristupa rusko-srpskom kriznom centru u Nišu

Za Centar je već pripremljen zajednički plan, koji će omogućiti fazno formiranje Centra, navodi ruska državna agencija, dodajući kako Rusi planiraju u njegov rad pozovati i druge zemlje, dok će glavni doprinos u razvoj Centra dati sama Rusija

Damir Polančec i ruski ministar za izvandredna stanja Sergej Šojgu; foto: PixsellDamir Polančec i ruski ministar za izvandredna stanja Sergej Šojgu; foto: PixsellHrvatska je zainteresirana za sudjelovanje u rusko-srpskom Centru za izvanredne i krizne situacije, kažu u ruskom Ministarstvu za poslove civilne zaštite, izvanredne situacije i uklanjanje posljedica elementarnih nepogoda, prenosi B92.

Direktor odjela za međunarodnu suradnju u tom ministarstvu Jurij Bražnjikov je poslije susreta ministra za izvanredne situacije Sergeja Šojgua i ministra gospodarstva Damira Polančeca u Zagrebu, rekao kako je baza suradnje Rusije i Hrvatske dobila novi impuls u kontekstu dogovora o formiranju centra za izvanredne i krizne situacije u Nišu.

Prema njegovim riječima, "Hrvati su rekli kako su zainteresirani za nastavak suradnje".

"Hrvatska strana je zainteresirana za sudjelovanje u Centru, što će omogućiti efikasniju borbu protiv požara i drugih prirodnih nepogoda na jugu Europe", rekao je Bražnjikov.

Direktor Odjela u ruskom ministarstvu za poslove civilne zaštite, izvanredne situacije i uklanjanje posljedica elementarnih nepogoda podsjetio na gašenje požara u Dubrovniku 1997. godine, kada je za 40 minuta iz Grčke prebačen ruski "Iljušin 76".

Navodeći kako Rusija i Hrvatska imaju dugu suradnju u području upozoravanja i otklanjanja posljedica izvanrednih situacija, Bražnjikov je ukazao i na hrvatsku pomoć ruskim minerima u riješavanju problema s razminiravanjem u Srbiji na čemu rade i hrvatski stručnjaci zajedno s ruskim odredom.

Ruska agencija Itar-Tas podsjeća kako je prilikom posjeta Dimitrija Medvedeva Beogradu potpisan međudržavni srpsko-ruski sporazum o suradnji u području izvanrednih situacija, upozorenja na prirodne nepogode i u području otklanjanja njihovih posljedica.

Dio te suradnje je i formiranje posebnog Centra u Nišu koji će biti glavna baza na jugu Europe. Iako će primarna djelatnost baze ovakvog tipa biti reagiranje u kriznim situacijama, prije svega gašenje požara i drugih prirodnih katastrofa, iza svega se vrlo vjerojatno krije ruska želja da prošire svoj utjecaj na ovaj dio Europe. Baza u Nišu, iako formalno civilna, bila bi jedna od najbližih ruskih baza NATO-vim bazama u ovom dijelu Europe.

Za Centar je već pripremljen zajednički plan, koji će omogućiti postupno formiranje Centra, navodi ruska državna agencija, dodajući kako Rusi planiraju u njegov rad pozvati i druge zemlje, dok će glavni doprinos u razvoj Centra dati sama Rusija.

Jurij Bražnjikov smatra kako bi u startnoj etapi Centar mogao početi s radom već u prva tri mjeseca sljedeće godine.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika