22.10.2009. / 17:51

Autor: Boris Bilas

Vlada popustila: Usprkos rizičnosti 3. maju odobreno državno jamstvo

Ovim jamstvom Vlada je ispunila jedan od zahtjeva koje su jučer uputili sindikalci na prosvjedu za spas 3. maja u organizaciji Sindikata metalaca Hrvatske (SMH)

Riječkom brodogradilištu 3. maj Vlada je odobrila državno jamstvo na kredit od 52,5 milijuna dolara. Iznos je prva tranša kredita kojeg će riječkom škveru dati Credit Suisse International.

S davanjem jamstva suglasilo se i Ministarstvo financija koje ga ipak smatra rizičnim za proračun. No, zbog pružanja mogućnosti da se kroz kontinuiranu zaposlenost osigura uvjet za restrukturiranje i konsolidacija poslovanja, jamstvo je opravdano.

"Vlada na ovaj način želi osigurati kontinuitet poslovanja što će omogućiti zadržavanje svakog radnog mjesta", istaknula je premijerka Jadranka Kosor. Smatra da ti razlozi opravdavaju vladinu odluku o jamstvu i vjeruje da će ta odluka i u 3. maju i drugdje biti dočekana s odobravanjem.

Potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva Damir Polančec ističe da se izdavanjem državnog jamstva stvaraju uvjeti da 3. maj nabavi materijal, nastavi gradnju četiri broda, kao i uvjeti za isplatu plaća i vraćanje na posao radnika koji su trenutno na čekanju.

"Time se osigurava normalno i mirno funkcioniranje 3. maja, normalna i mirna priprema modela, uvjeta za drugi krug privatizacije brodogradilišta", kazao je Polančec. Uvjeren je da taj drugi krug može biti puno uspješniji od prvog kruga.

I premijerka Kosor nada se da će drugi krug privatizacije biti puno uspješniji.

"Pripremamo drugi krug privatizacije vrlo ozbiljno, vrlo sustavno, kao što smo i prvi, a nadamo se da će u drugom krugu taj proces uspjet"i, kazala je.

Ovim jamstvom Vlada je ispunila jedan od zahtjeva koje su jučer uputili sindikalci na prosvjedu za spas 3. maja u organizaciji Sindikata metalaca Hrvatske (SMH).

Podsjetimo oni su u srijedu na prosvjedu u Rijeci zatražili hitno osiguranje plaća radnicima za rujan, osiguranje novca za nabavu nužnog materijala za gradnju brodova te rješenje financiranja gradnje četiri tankera za domaće naručitelje najkasnije do 1. studenoga.

Vezane vijesti

Milanović neaktivan, Čačić u prvom planu

Milanović neaktivan, Čačić u prvom planu

Predsjednik Hrvatskog društva ekonomista i bivši ministar gospodarstva, Ljubo Jurčić, izjavio je kako sadašnja Vlada ne poduzima prave mjere kako bi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika