23.10.2009. / 18:56

Autor: Hina

Vojna baza SAD-a u Rumunjskoj postat će stalna operativna baza

Biden je rumunjskom predsjedniku Traianu Basescuu zahvalio na prihvaćanju novog prijedloga

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaDužnosnik američke vojske u Rumunjskoj rekao je u petak da će vojna baza u blizini crnomorske luke Constante u proljeće postati stalna operativna baza, za snage SAD-a i Rumunjske.

Časnik Danile Herrigstad rekao je za agenciju Agerpress da je američka vlada uložila 48 milijuna dolara u modernizaciju baze po standardima američke vojske te da će baza služiti američkoj i rumunjskoj vojsci. U bazi će biti smješteno do 1700 vojnika.

To je objavljeno dan pošto je potpredsjednik SAD-a Joe Biden posjetio Rumunjsku kako bi razgovarao o novom proturaketnom sustavu. Nije jasno kakvu bi ulogu, ako bi ju uopće imala, Rumunjska igrala u promijenjenu proturaketnom štitu SAD-a. Biden je rumunjskom predsjedniku Traianu Basescuu zahvalio na prihvaćanju novog prijedloga.

Istovremeno, ukrajinski ministar vanjskih poslova Petro Poročenko zanijekao je vijest da Kijev i Washington upravo pregovaraju o uporabi ukrajinskih radara za američko proturaketno oružje u Europi.

"Nitko nije kontaktirao s Ukrajinom glede proturaketnog štita", rekao je Poročenko koji je u posjetu Moskvi.

Ukrajinski veleposlanik u Washingtonu Oleg Čamčur izjavio je 15. listopada da su SAD i Ukrajina počeli pregovore o mogućoj uporabi ukrajinskih radara za američki proturaketni štit u Europi.

"Ukrajina ima znatan radioelektronički, svemirski potencijal. O iskorištavanju tog potencijala razgovarali smo u okviru suradnje s Rusijom", precizirao je Poročenko.

Dodao je da bi ti pregovori mogli postati i "trostrani" ili "četverostrani".

Podsjetimo, SAD je 17. rujna objavio da odustaje od postavljanja proturaketnog štita u Poljskoj i Češkoj.

Vezane vijesti

Japan i SAD dogovorili premještaj 9000 marinaca s Okinawe

Japan i SAD dogovorili premještaj 9000 marinaca s Okinawe

Japan i SAD objavili su informaciju o revidiranom sporazumu o povlačenju, odnosno premještaju oko 9000 američkih marinaca iz vojne baze na otoku… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika