25.10.2009. / 09:51

Autor: Hina

U New Yorku se susreli diplomati Sjeverne Koreje i SAD-a

"Veleposlanik DR Sjeverne Koreje Ri Gun doputovao je u SAD na poziv privatnih organizacija", kazao je glasnogovornik State Departmenta Noel Clay

State Department sastao se sa sjevernokorejskom delegacijomState Department sastao se sa sjevernokorejskom delegacijomAmerički diplomat sastao se u subotu u New Yorku s visokim dužnosnikom Sjeverne Koreje zaduženim za šesterostrane pregovore, što je naznaka mogućeg nastavka tih pregovora ali i priprema za buduće bilateralne pregovore Washingtona i Pjongjanga, izvijestila je TV mreža Fox News.

"Veleposlanik DR Sjeverne Koreje Ri Gun doputovao je u SAD na poziv privatnih organizacija", kazao je glasnogovornik State Departmenta Noel Clay.

Tijekom boravka u New Yorku, drugi po rangu nuklearni pregovarač Sjeverne Koreje sastao se sa Sung Kimom, šefom odjela State Departmenta za Sjevernu Koreju i posebnim izaslanikom SAD-a za šesterostrane pregovore.

"Tijekom njegovog posjeta, veleposlanik Sung Kim iskoristio je prigodu da se sastane s njim u New Yorku 24. listopada i prenese mu naše stajalište o denuklearizaciji i šesterostranim pregovorima", rekao je glasnogovornik Clay.

Južnokorejska novinska agencija je izvijestila da dvojica dužnosnika postavljaju temelje za buduće bilateralne pregovore između SAD-a i Sjeverne Koreje, navodi Fox News.

Staljinistički režim u Pjongjangu već dugo traži izravne pregovore s SAD-om, dok dužnosnici Obamine administracije kažu kako su spremni za te pregovore samo pod uvjetom da oni brzo dovedu do prekida sjevernokorejskog bojkota šesterostranih pregovora, u koje su uključeni Kina, Rusija, Japan, SAD i obje Koreje.

Osim sastanka s američkim dužnosnikom, Ri Gun bi idućega tjedna trebao sudjelovati na forumu o sigurnosti u San Diegu u Kaliforniji, te na seminaru u New Yorku.

Vezane vijesti

Mimica: Nije vrijeme za stečena prava

Mimica: Nije vrijeme za stečena prava

Potpredsjednik Vlade i čelnik Vladina pregovaračkog odbora o Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za javne službe Neven Mimica izjavio je nakon… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika