27.10.2009. / 19:29

Autor: Hina

Nema odgode: Suđenje nastavljeno bez Radovana Karadžića

"Oni moraju znati da oko Sarajeva ima 20.000 naoružanih Srba. Sarajevo će biti 'karakazan' u kojemu će poginuti 300.000 muslimana... To će biti pravo krvoproliće. Oni će nestati ako izbije rat. S lica zemlje će nestati", rekao je Karadžić u tajno snimljenu telefonskom razgovoru

Karadžić se odbija pojaviti u sudniciKaradžić se odbija pojaviti u sudniciRadovan Karadžić glavni je arhitekt plana o nestanku bosanskih muslimana "s lica zemlje" i stvaranja etnički čiste srpske države kao "vjekovne aspiracije", rekao je u utorak, drugi dan suđenja bivšem političkom vođi bosanskih Srba pred Haaškim sudom, Alan Tieger u uvodnoj riječi tužiteljstva.

Karadžić se ni u utorak nije pojavio u sudnici Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji (ICTY). On bojkotira proces jer, kako je više puta istaknuo, nije stigao pripremiti svoju obranu.

Tieger je u uvodnoj riječi citirao dokumente iz kojih je vidljivo da je upravo Karadžić kontrolirao sva politička tijela i borbene snage nužne za ostvarivanje zadanih ciljeva i pritom se služio okrutnom politikom "etničkog čišćenja".

"Karadžić je taj čovjek koji je stajao raskoračen nad osvojenim područjima Bosne i Hercegovine", kazao je Tieger i objasnio da upotrebljava riječ "osvojiti" jer ju je i Karadžić upotrijebio kad je govorio o silom zauzetim i od nesrpskog stanovništva očišćenim područjima.

Podsjetio je na izvješće UN-ova posebnog izvjestitelja iz 1992. u kojem stoji kako se "čini da etničko čišćenje nije posljedica rata, već njegov cilj".

Tužitelj je potom citirao Karadžićeve riječi iz telefonskog razgovora u listopadu 1992. o opsadi Sarajeva.

"Oni moraju znati da oko Sarajeva ima 20.000 naoružanih Srba. Sarajevo će biti 'karakazan' u kojemu će poginuti 300.000 muslimana... To će biti pravo krvoproliće. Oni će nestati ako izbije rat. S lica zemlje će nestati", rekao je Karadžić u tajno snimljenu telefonskom razgovoru.

Tieger je govorio o opsadi glavnog grada u kojem je tijekom 44-mjesečne opsade živote izgubilo oko 10.000 ljudi.

Sudskom vijeću Tieger je pročitao dijelove govora i pisanih dokumenata iz kojih je vidljivo da je Karadžić bio odlučan do kraja provesti ideju o etnički čistoj srpskoj državi, a da bi se to postiglo, muslimani i Hrvati bit će fizički uništeni s velikog dijela Bosne i Hercegovine koja je bila etnički prošarana poput "leopardova krzna".

"Ovo je povijesni korak prema zaokruženju srpskog bića koje više nikada neće biti ugroženo iznutra", prenio je Tieger Karadžićeve riječi. Također je citirao njegove riječi po kojima su muslimani "podmetnuti" Srbima. "Muslimani su Srbima podmetnuti kao narod da im mi budemo dželati", prenio je tužitelj Karadžićeve riječi.

Opisujući ga kao čovjeka koji je imao apsolutnu civilnu i vojnu vlast, a i sam je Karadžić o sebi govorio kao o vojnom zapovjedniku i predsjedniku države, Tieger je istaknuo da se ovdje radi o suđenju vrhovnom zapovjedniku, arhitektu politike istrjebljenja muslimana i Hrvata s područja koja je smatrao povijesno srpskim, te sudionikom udruženoga zločinačkog pothvata koji je imao "genocidne" elemente.

"Ovdje je riječ o čovjeku koji je upregnuo sile nacionalizma, mržnje i straha radi ostvarenja svoje vizije etnički čiste, odvojene Bosne i Hercegovine", rekao je Tieger.

Najavio je niz svjedoka, među kojima su sudionici događaja, Karadžićevi najbliži suradnici, osobe koje su već svjedočile na sudu, preživjeli iz pokolja u Srebrenici i druge žrtve, te stanovnici Sarajeva.

"Naći ćete se na ključnim mjestima i ključnim događajima", rekao je Tieger sucima. Tijekom uvodne riječi prikazani su isječci iz televizijskih izvješća o logorima i, posebice, o svakodnevnu granatiranju Sarajeva i snajperskoj paljbi kojoj su stanovnici bili izloženi, uz tvrdnju da srpska vojska nije razlikovala civilne od vojnih ciljeva.

Pročitao je dio izvješća međunarodnog dužnosnika koji je napisao da je "takvim terorom ovaj živući grad skoro ubijen".

Tieger je izrazio uvjerenje kako će tužiteljstvo dokazati da je Karadžić "zapovijedao i vodio opsadu Sarajeva i namjerno terorizirao civilno stanovništvo zbog svojih političkih ciljeva".

Na početku suđenja, sudac predsjedatelj O-Gon Kwon je, s obzirom na to da je Karadžić ponovno odbio nazočiti suđenju, podsjetio da mu sudsko vijeće može nametnuti branitelja. Također je kazao da se postupak nastavlja sljedeći ponedjeljak kad će tužiteljstvo završiti uvodnu riječ.

Karadžić (64) uhićen je u Beogradu u srpnju 2008., nakon 13-godišnjeg bijega. Optužen je, između ostalog, za sudjelovanje u 44-mjesečnoj opsadi Sarajeva, u kojoj je poginulo 10.000 ljudi i za pokolj u Srebrenici u srpnju 1995., kada je pobijeno 8000 muslimana. Odbacio je svih 11 točaka optužnice.

Uoči suđenja Karadžić je tražio da se postupak odgodi sve do svibnja ili lipnja iduće godine, no s obzirom na to da haaškom tribunalu istječe mandat, glavni tužitelj Serge Brammertz 19. listopada sažeo je optužni prijedlog kako bi pojednostavnio slučaj i ubrzao suđenje.

U nastojanju da ospori nadležnost suda, Karadžić je pisao i Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda tražeći da se "poštuje dogovor o imunitetu" koji je u ime tog tijela navodno s njim zaključio Richard Holbrooke, u zamjenu za njegovo povlačenje iz političkog života, no ICTY je presudio da mogući dogovor o imunitetu između Karadžića i Holbrookea, "bez valjane rezolucije UN-a", ne obvezuje sud.

Analitičari ističu da njegova taktika uvelike podsjeća na taktiku odugovlačenja bivšeg predsjednika SRJ Slobodana Miloševića. Glasnogovornica suda Nerma Jelačić prošli je tjedan ustvrdila da je "kontrola sudskog postupka isključivo u rukama sudaca".

Očekuje se da bi suđenje Karadžiću moglo trajati godinu dana. Tužiteljstvo u svom "arsenalu" posjeduje oko milijun stranica dokumenata.

Na dan kada je tužiteljstvo započelo s uvodnom riječi, iz švedskog je zatvora na slobodu izišla ratna predsjednica Republike Srpske (RS) Biljana Plavšić, nakon odslužene dvije trećine 11-godišnje zatvorske kazne zbog zločina protiv čovječnosti.

Tužitelj Tieger je, nabrajajući najbliže Karadžićeve suradnike i sudionike zločinačkog pothvata, spomenuo i Biljanu Plavšić, podsjetivši da je muslimane nazvala "genetski kontaminiranim srpskim materijalom koji se preobratio na islam".

Vezane vijesti

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Prvi potpredsjednik Radimir Čačić osuđen je na godinu i deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine zbog prometne nesreće koju je skrivio u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika