02.11.2009. / 11:01

Autor: Boris Bilas

Milanović o arbitražnom sporazumu: Riječ je o zavjeri protiv Hrvatske

"Ovaj prijedlog arbitražnog sporazuma uvodi kategoriju u kojoj jedno političko tijelo, a to je Europska komisija, određuje suce koji će odlučivati o cijeloj stvari između Slovenije i Hrvatske. Ovo je zavjera protiv Hrvatske", smatra prvi čovjek SDP-a

Predsjednik SDP-a Zoran MilanovićPredsjednik SDP-a Zoran MilanovićRasprava o arbitražnom sporazumu sa Slovenijom od samog početka vrlo je burna. Nakon što ga je pred zastupnicima branila premijerka Kosor, na red su došli predstavnici oporbe. Prvi su za govornicu izašli Zoran Milanović i Damir Kajin.

U ime kluba zastupnika SDP-a stav najjače oporbene stranke o arbitražnom sporazumu iznio je Zoran Milanović koji je konstatirao: "Digla se velika prašina oko ovog sporazuma, a ova prašina ulazi u pluća!" naglasio je na početku rasprave predsjednik kluba SDP-a Zoran Milanović podsjetivši kako su ga zvali u Banske dvore prošlog tjedna kada se spominjala dvotrećinska većina dok im danas treba obična većina u Saboru.

"Ovaj prijedlog arbitražnog sporazuma uvodi kategoriju u kojoj jedno političko tijelo, a to je Europska komisija, određuje suce koji će odlučivati o cijeloj stvari između Slovenije i Hrvatske. Ovo je zavjera protiv Hrvatske", smatra prvi čovjek SDP-a tražeći objašnjenje zbog čega dvije države ne mogu same predlagati suce, i zbog čega je Vlada pristala na takav ustupak.

"Zanima me je li u trenutku kada je davao svoju izjavu o sporazumu to znao i predsjednik Republike", zapitao se Milanović.

"Prema zakonu Vlada ima sve ingerencije po pitanju sklapanja svih sporazuma, pa i onih o granici, sve to je mogla napravi sama", podsjećao je Milanović pitajući premijerku zašto to nije tako napravila nakon što je mjesecima tiho pregovarala, te sada traži da dogovoreno se i prihvati.

"Ovih dana mnogi uzbuđeni, zabrinuti intelektualci i građani su izrazili svoje nezadovoljstvo sporazumu, ali oni ne odlučuju, ali odlučujemo mi u Saboru po principu uzmi ili ostavi. Ako ne uzmemo, 10 godina nećemo u EU", procijenio je Milanović podsjećajući kako većina stručnjaka u zemlji smatra da sporazum nije dobar.

Također, Milanović je naglasio kako je ovaj sporazuma istovjetan drugom prijedlogu Rehna koji ni Ivo Sanader nije htio prihvatiti misleći kako je riječ o ucjeni Hrvatske te kojeg su tada svi odbijali. Milanović ističe kako tu nešto ne štima naglašavajući kako je današnji sporazum istovjetan drugom prijedlogu Ollie Rehna, a tome je prethodila tajna diplomatska igra na kojem se "nešto kao dogovaralo".

"Hrvatska treba Europu, ako ništa da se manje krade", naglasio je Damir Kajin (IDS) otvarajući svoju raspravu o sporazumu u Saboru.

"Treba riješiti granicu, ali pošteno, pravično, bez diktata i poniženja, a mislim da je to na djelu. Slovenci će nakon 20 godina jedne nekorektne bitke dobit će ono što nije njihovo, a mi ćemo izgubiti svoje. Slovenija nije spremna na najmanju gestu, a mi smo kleknuli na koljena", prozvao je IDS-ovac.

"Ovaj sporazum vodi k tome da ćemo izgubiti preko 100 km2 otvorenog mora", optužio je Kajin koji tvrdi kako smo danas u težoj poziciji nego nakon 2001.

"Volio bi znati tko je sastavio ovaj sporazum: Amerikanci, EU, Ljubljana i Zagreb. Zašto se lagalo", zapitao se Kajin dodajući da sada i Crkva govori da stanemo na loptu.

"Tri godine ćemo imati mir, a onda kada uđemo u EU se donosi odluka o razgraničenju na moru, a već znam kakva, a to je da se u Istri trguje s našim", te dodaje kako će on braniti dvotrećinsku većinu sporazumu, da se povuče granica, jer kako kaže nakon potpisa nema više nazad jer ćemo ostati bez hrvatskog teritorija uz zapadnu Istru.

Vezane vijesti

Vlast nije nenarodna već demokratska

Vlast nije nenarodna već demokratska

U Hrvatskoj nikada na vlasti nije bila nenarodna vlast, ma kako loša bila, već uvijek demokratska vlast koja ima izbornu legitimaciju, izjavio je na… Više

Komentari

registracija
16/6/09

Trenk, 03.11.09. 08:42

Gospodine Milanaovicu:
Najveca zavjera protiv Hrvatske je vase postavljanje za predsjednika SDP-a.
Nakon sto su Vas pipremili u toku rada za medjunarodne institucije , poslali su vas da umrtvite i zbunite oporbu u hrvatskoj, a vlast je i onako davno instalirana i pod kontrolom zajednickih vam sefova.


registracija
23/6/09

Harmon, 03.11.09. 10:31

Ovaj se usudi pricati o zavjeri, a on i njegovi provode puzajuci drzavni udar, jer u drugacijim uslovima ni ne mogu opstati u politickom zivotu, a kamoli doci na vlast. A sto se tice trenutnog problema sa arbitraznim sporazumom, nicega ne bi ni bilo da mu nije prethodio sporazum Drnovsek-Racan ! Zato bi bilo bolje da zacepi labrnju. I da, kada ce doci isto takav sramni sporazum iz 2002. godine, sa Crnom Gorom oko Prevlake na dnevni red ?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika