14.11.2009. / 11:07

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Nizozemska 2012. ukida porez na automobile, ali oporezuje prijeđene kilometre

Taksiji, automobili za invalide, autobusi u javnom prijevozu te stari motori i automobili bit će pošteđeni tog poreza

Nizozemci porezom pokušavaju smanjiti prometne gužveNizozemci porezom pokušavaju smanjiti prometne gužveNizozemska je odlučila uhvatiti se ukoštac sa prometnim čepovima i velikim količinama ugljičnog dioksida koji nastaje zbog prometa. Tako je ministarstvo prometa najavilo da će od 2012. godine ukinuti porez na posjedovanje automobila i uvesti novi - na prijeđene kilometre. Time planiraju smanjiti prometne gužve za pola i za barem 10 posto smanjiti emisiju ugljičnog dioksida.

"Svaki automobil će biti opremljen uređajem s GPS-om koji će bilježiti kilometražu, vrijeme i mjesto vožnje. Ti će se podatci slati naplatnom uredu koji će izdavati račun", priopćili su iz ministarstva prometa.

Koliko voziš, toliko platiš

Porez na posjedovanje i kupnju automobila na koji u prosjeku otpada 25 posto cijene novog automobila, ukinut će se. "Zamijenit će ih naplata za svaki kilometar prijeđen u Nizozemskoj, na autocesti i na privatnim terenima", dodaje se u priopćenju.

Prosječna cijena kilometra za obiteljsko vozilo u 2012. bit će 3 eurocenta, a zatim će postupno rasti do 6,7 centa u 2018. Taksiji, automobili za invalide, autobusi u javnom prijevozu te stari motori i automobili bit će pošteđeni tog poreza.

Nacrt zakona u petak je odobrila vlada, a još ga mora potvrditi parlament.

Vezane vijesti

Obiteljski automobil sa sportskom dušom

Obiteljski automobil sa sportskom dušom

Dio čitatelja sigurno se sjeća putovanja na more po ljetnim vrućinama u već kultnim Renault „četvorkama“. Klima uređaja nije bilo, a u auto se jedva… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika