16.11.2009. / 13:45

Autor: Boris Bilas

SDP još uvijek 'konstruktivno suzdržan' oko arbitraže

Predsjednik Odbora za europske integracije Neven Mimica objasnio je da SDP-u smeta što u službenom obrazloženju koje je dostavila Vlada nisu navedeni kriteriji prema kojima će se sastavljati lista potencijalnih sudaca arbitara

Još uvijek nije poznato hoće li SDP podržati arbitražni sporazumJoš uvijek nije poznato hoće li SDP podržati arbitražni sporazumIza zatvorenih saborskih vrata Nacionalni odbor za pregovore s Europskom unijom i saborski Odbor za europske integracije raspravljali su o arbitražnom sporazumu između Hrvatske i Slovenije.

Odbor niti nakon dva sata rasprave nije razriješio sve dvojbe i utvrdio hoće li preporučiti zastupnicima da glasuju za Sporazum o arbitraži sa Slovenijom ili ne.

Upitni kriteriji odabira sudaca

Za ratifikaciju sporazuma, o čemu bi Sabor mogao odlučivati do kraja tjedna, potrebna je dvotrećinska većina, što znači da su potrebni i glasovi SDP-ovih zastupnika.

Upravo su i predstavnici SDP-a u odboru razlog zbog čega će se nova sjednica održati u četvrtak. Naime, predsjednik Odbora za europske integracije Neven Mimica objasnio je da SDP-u smeta što u službenom obrazloženju koje je dostavila Vlada nisu navedeni kriteriji prema kojima će se sastavljati lista potencijalnih sudaca arbitara, a o čemu je predsjednik SDP-a krajem prošlog tjedna raspravljao sa šefom Europske komisije Barrosom.

Zbog toga SDP još zadržava svoje rezerve i ne odustaje od konstruktivne suzdržanosti, kako je u saborskoj raspravi prije dva tjedna rekao predsjednik stranke Zoran Milanović.

Rasprava možda već u petak

Šefica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU, Vesna Pusić, s druge strane, ne slaže se s ovom ocjenom te kaže kako su i na današnjoj sjednici predstavnici Vlade rekli da je Barrosso jasno rekao da će kriterij za sastavljanje liste mogućih arbitara, s koje će Hrvatska i Slovenija moći konsezusom izabrati predsjednika i dvojicu članova Arbitražnog suda, biti neovisnost, nepristranost i kompetentnost.

Pusić se nada da će na sastanku u četvrtak biti usuglašeni stavovi svih stranaka te da postoji mogućnost da Sporazum bude spreman za ratifikacijsku raspravu već u petak.

Vezane vijesti

Vlast nije nenarodna već demokratska

Vlast nije nenarodna već demokratska

U Hrvatskoj nikada na vlasti nije bila nenarodna vlast, ma kako loša bila, već uvijek demokratska vlast koja ima izbornu legitimaciju, izjavio je na… Više

Komentari

registracija
8/7/09

bankar, 16.11.09. 15:16

debili


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika