16.11.2009. / 18:38

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

HDZ BiH u deklaraciji traži decentralizaciju i četiri federalne jedinice

"Suverenitet Bosne i Hercegovine neotuđiv je, nedjeljiv i neprenosiv, a teritorijalni integritet u međunarodno priznatim granicama neupitan", navodi se među ostalim u objavljenoj deklaraciji

Čelnik HDZ BiH Dragan ČovićČelnik HDZ BiH Dragan ČovićTeritorijalni preustroj BiH u četiri federalne jedinice glavni je zaključak deklaracije o ustavnim promjenama koju je stranka HDZ BiH danas dostavila slovenskom ministru vanjskih poslova Samuelu Žbogaru

Čelnik spomenute partije Dragan Čović je Žbogaru, koji je u službenom posjetu BiH, predstavio sadržaj deklaracije, a u priopćenju nakon sastanka dvojice političara ona je dana na uvid i javnosti.

Žbogar se u Sarajevu sastao s bosanskohercegovačkim kolegom Svenom Alkalajem i drugim dužnosnicima, s kojima je razgovarao o budućem ustavu BiH.

Deklaracija HDZ-a BiH sadržava prijedlog buduće podjele BiH na četiri federalne jedinice, a, osim toga, predstavlja viziju države u skladu s odgovarajućim europskim konvencijama.

'Puna jednakopravnost Hrvata s druga dva naroda u BiH'

U priopćenju HDZ-a BiH nakon sastanka Čovića sa Žbogarom navodi se da ta stranka ustrajava na ustavnim promjenama kojima bi se uspostavila "puna jednakopravnost Hrvata s druga dva naroda u BiH". Objašnjava se kako su zahtjevi te stranke vezani uz ispunjavanje Kreševske deklaracije i Prudskog procesa.

U deklaraciji HDZ-a BiH o ustavnom ustroju ističe se da BiH treba biti "decentralizirana država sastavljena od četiri teritorijalne jedinice s jednakim pravima i odgovornostima".

"Suverenitet Bosne i Hercegovine neotuđiv je, nedjeljiv i neprenosiv, a teritorijalni integritet u međunarodno priznatim granicama neupitan", navodi se među ostalim u objavljenoj deklaraciji.

Dodaje se da je "cilj te stranke priključenje BiH Europskoj uniji i NATO-savezu te ispunjavanje konvencija kojima se jamče jednaka prava svim narodima i građanima".

Vezane vijesti

Čović razgovarao sa Sorensenom o rekonstrukcij koalicije

Čović razgovarao sa Sorensenom o rekonstrukcij koalicije

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, koji je i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, razgovarao je u subotu s posebnim izaslanikom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika