17.11.2009. / 08:24

Autor: Boris Bilas

Topnički dnevnici: Brammertz prijeti blokadom, Šimonović vjeruje UN-u

Šimonović je izrazio nadu da bi "u prosincu mogao početi postupak deblokiranja pregovora". Prenosi stav Barrota kako se nada da "Brammertzova ocjena neće više zadržavati početak pregovora", prenosi Večernji.

Glavni haški tužitelj Serge BrammertzGlavni haški tužitelj Serge BrammertzGlavni tužitelj Haaškog suda Serge Brammertz nije zadovoljan istragama i postupcima koje je Hrvatska poduzela u vezi s "artiljerijskom dokumentacijom", i to je ponovno loša vijest za napore Hrvatske i nekih država EU da se što prije deblokira otvaranje poglavlja o pravosuđu koje je nekoliko država blokiralo upravo zbog nepovoljnog stava tužitelja Haaškog suda, piše Jutarnji list.

Prema izvorima ovog lista Brammertz je Vijeću sigurnosti UN-a već poslao poslao pismeni izvještaj, a tom će se tijelu i usmeno obratiti 3. prosinca.

Ured glavnog tužitelja smatra da su rezultati poduzetih mjera radne skupine "ograničeni" te da "ni jedan od traženih artiljerijskih dokumenata nije pronađen".

Šimonović optimističan

No, izgleda kako hrvatska diplomacija i ministar pravosuđa ne dijele zabrinutost i ne strahuju od moguće blokade poglavlja o pravosuđu. Naime, ministar Ivan Šimonović sastao se u Bruxellesu s povjerenikom EK-a za pravosuđe Jacquesom Barrotom i švedskom ministricom Beatrice Ask.

Šimonović je nakon sastanaka izrazio nadu da bi "u prosincu mogao početi postupak deblokiranja pregovora". Šimonović prenosi i stav Barrota kako se nada da "Brammertzova ocjena neće više zadržavati početak pregovora", prenosi Večernji.

"Možemo se nadati da će Brammertzu, odnosno, što je važnije, Vijeću sigurnosti UN-a, to biti dostatno za pozitivnu ocjenu hrvatske suradnje s Haaškim sudom" kazao je Šimonović koji je dodao da ukoliko Brammertzovo izvješće bude negativno, on svejedno očekuje da će RH, kao nestalna članica Vijeća sigurnosti, uspjeti izlobirati potporu i deblokadu poglavlja o pravosuđu.

Vezane vijesti

Kongo u rukama gospodara rata

Kongo u rukama gospodara rata

Jedini način da se uđe u Shabundu ili iziđe iz nje jesu pješačenje 350 km kroz džunglu do Bukavua ili let. Tamošnji stanovnici nemaju novca za… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika