25.11.2009. / 08:40

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Šire se prosvjedi, blokadama u Zagrebu i Rijeci pridružio se Split

Studentski zbor splitskoga sveučilišta danas je objavio kako se protivi blokadi Filozofskog fakulteta, istaknuvši da blokadu zagovara "manja skupina" studenata.

Nacionalova arhivaNacionalova arhivaPlenum skupine studenata Sveučilišta u Splitu sinoć je, nakon dvosatna zasjedanja na Filozofskom fakultetu, odlučio danas u 12 sati blokirati veliku fakultetsku dvoranu, zahtijevajući besplatno visoko obrazovanje. Splitsko sveučilište ima oko 23 tisuće studenata, a na plenumu je bilo oko 150 studenata, ali je dio njih napustio zasjedanje tijekom dvosatnih rasprava. Za današnju blokadu izjasnilo se 60-ak studenata.

Također je najavljeno kako će današnji plenum studenata splitskoga filozofskog fakulteta odlučiti o daljnjim aktivnostima, odnosno hoće li se organizirati blokada cijelog fakulteta, prostorije kojega se nalaze na više mjesta u gradu, ili će se deblokirati velika dvorana. Studentski zbor splitskoga sveučilišta danas je objavio kako se protivi blokadi Filozofskog fakulteta, istaknuvši da blokadu zagovara "manja skupina" studenata.

Rijeka nastavlja s prosvjedima

Blokada zgrada Filozofskog fakulteta u Rijeci nastavlja se, odlučeno je na također na sinoćnjem studentskom plenumu održanu na tome fakultetu.

Fakultet je blokiran prvi put ponovno nakon proljetnih blokada odlukom 121 studenta od oko 160 nazočnih na plenumu. Vršitelj dužnosti dekana Branko Rafajac najavio je jučer provedbu izjašnjavanja svih studenata i nastavnika fakulteta o blokadi, s obzirom na to da je na riječkom Filozofskom fakultetu ukupno oko 1500 studenata. Naime, v.d. dekana ne drži legitimnim odluke plenuma s tako malim brojem sudionika. O nastavku blokade odlučivat će studenti na plenumima svake večeri za razdoblje u iduća 24 sata.

Poduprli kolege iz Beograda

Plenum studenata zagrebačkog Filozofskog fakulteta isto nastavlja sa blokadom. Oko 500 studenata večeras je poduprlo nastavak blokade, ponovno zahtijevajući besplatno obrazovanje i ukidanje školarina, upisnina, participacija i dr.

Malen dio nazočnih koji se protivi blokadi, postavio je pitanje legitimnosti plenuma tražeći, uz ostalo, održavanje referenduma kao načina očitovanja na kojem će studenti filozofskog fakulteta, kojih je ukupno oko 6500, iznijeti svoje stajalište o blokadi.

Jučerašnja stajališta rektorskog zbora i ministra znanosti obrazovanja i športa Radovana Fuchsa drže nedosljednima, ocijenivši ih tek preinačenim oblicima sadašnjeg načina plaćanja.

O blokadi nastave na alternativnim lokacijama nije bilo govora, a plenum je podupro najave sličnih prosvjeda kolega u Beogradu.

Vezane vijesti

Studentske demonstracije u Sjevernom Sudanu

Studentske demonstracije u Sjevernom Sudanu

U Sjevernom Sudanu nakon sukoba demonstranata s policijom poginuo je jedan student, kažu aktivisti, a izvještava BBC. Mohammed Abdulrahman studirao… Više

Komentari

registracija
8/7/09

bankar, 25.11.09. 10:37

samo naprijed! ne podržavam njihove zahtjeve jer u kapitalizmu se sve mora plaćati to je takvav smrdljivi sistem. ali podržavam njih i njihove aktivnosti i svijest o jedinstvu koji su uspjeli probuditi, svijest o moći plenuma kao jednog tjela ultimativne demokracije i kao takvima želim im puno uspijeha i da Bog dao da se to proširi po cijeloj Hrvatskoj i da svo postanemoj u ovoj državi jedan veliki plenum a ne da onaj smrdljivi quorum u saboru odlučuje umijesto nas!


registracija
8/8/09

tovar62, 25.11.09. 11:38

pa jos niste svjesni koliko je na faksovima profesora u Udbi....tj Jugoslovena


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika