01.12.2009. / 07:10

Autor: Hrvoje Šimičević

Apel iz Srbije za uštedu milijuna: 'Hrvati bi trebali početi slati obećane EU prijevode'

Sve je više izjava od visokih srbijanskih dužnosnika koji smatraju da bi Hrvatska već sada trebala početi sa ispunjavanjem ovog obećanja, jer svaka država pristupnica već prije samih pregovora mora biti upoznata sa detaljima spornih dokumenata

Predsjednik Srbije Boris TadićPredsjednik Srbije Boris TadićDužnosnici Vlade Republike Srbije potvrdili su portalu Nacional.hr jučerašnje pisanje o tome kako hrvatska strana još nije počela sa slanjem ogromne količine EU dokumenata toj susjednoj zemlji. Riječ je o oko 250.000 stranica dokumenata EU zakona i regulativa, prevedenih na hrvatski jezik, a koje je u sklopu dobrosusjedskih odnosa tijekom svog posljednjeg službenog posjeta Srbiji obećao poslati nekadašnji premijer Ivo Sanader. Naime, na taj bi način Srbija uštedjela najmanje milijun eura ali i dosta vremena koje bi bilo potrošeno za prevođenje dijela originalnih dokumenata iz Bruxellesa.

Tijekom jučerašnjeg dana iz Ministarstva vanjskih poslova RH potvrdili su nam kako će Hrvatska pomoći Srbiji po ovom pitanju, ali tek nakon što ova susjedna država 'započne pregovore s Europskom unijom'. No, sve je više izjava od visokih srbijanskih dužnosnika koji smatraju da bi Hrvatska već sada trebala početi sa ispunjavanjem ovog obećanja, jer svaka država pristupnica već prije samih pregovora mora biti upoznata sa detaljima spornih dokumenata. To je u izjavi za Nacional.hr potvrdila Dr. Milica Delević, direktorica Kancelarije Vlade Srbije za europske integracije

Pomoć Hrvata od velikog značaja

"Ta obaveza ne zavisi od prijave za članstvo niti od stjecanja statusa države kandidata. Prevođenje je zapravo pretpostavka donošenja usklađenih zakona, jer kako da usklađujemo zakonodavstvo ako ga ne čitamo i ne prevodimo", rekla je Dr. Milica Delević, dodajući kako je upravo zbog toga u Srbiji proces prevođenja počeo već sredinom travnja 2009. godine.

"Kada bi nam hrvatska strana ustupila prijevode, neophodno bi bilo da se ulože značajni napori da se napravi pravno-jezična i stručno-tehnička redakcija tih dokumenata. Ipak, davanje tih prijevoda na korištenje i prije nego što postanu dostupni svima na internet prezentaciji EU - a to je trenutak kad Hrvatska potpiše ugovor o pristupanju - bila bi dobrosusjedska gesta prema svim državama kojima bi ti dokumenti mogli koristiti", rekla je Dr. Milica Delević.

Predsjednik skupštinskog odbora za europske integracije Laslo Varga slaže se da bi sve države u regiji koje koriste iste jezike mogle imati koristi od toga. "Pomoć Hrvata bila bi od velikoga značaja. No, koliko ja znam, nijedna institucija u Srbiji za sada nije dobila te dokumente od hrvatskih vlasti.", izjavio je za Nacional.hr Laslo Varga.

Iako smo od resornog ministarstva pokušali doznati zašto Hrvatska neće poslati ove dokumente prije početka srbijanskog pregovaračkog procesa, te zašto se za to čeka baš taj trenutak, konkretne odgovore nismo dobili.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
8/8/09

tovar62, 01.12.09. 07:22

hajde sta se ceka saljite odma....


registracija
24/5/09

Sharp, 01.12.09. 09:08

Odma da ste bre poslali tu dokumentaciju ! Nevjerojatno kojom bahatoscu i arogancijom komuniciraju ovi Srbistanci i to jos preko medija... ja bi im dostavio dokumentaciju malo morgen !


registracija
30/12/08

csiki, 01.12.09. 09:57

Ne treba da se mole jer hrvati su poznati po tome da su podmukli.


registracija
28/2/08

lepiaf, 01.12.09. 10:08

ne razuminjem zasto se stalno govori o novcu, a ne o vremenu koje je potrebno za prijevod. hrvatske obveznike to ne kosta nista, a salje se vrlo pozitivna slika o nasoj drzavi.


registracija
24/5/09

Sharp, 01.12.09. 10:33

@csiki
a vi ste poznati po tome da ste izgubljeni u vremenu i prostoru ! A tvoj post ne najbolji dokaz za tu tezu !
Znas onaj vic ?! Sta su bili adam i eva po nacionalnosti ? Pa Srbi ! goli i bosi, pa misle da su u raju !


registracija
9/7/09

milan948, 01.12.09. 13:30

Pa opet se mora prevodit, ovog puta na srpski.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika